WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska jakaa vinkit!

Hän kertoo mietteensä siitä miten kalaostostensa ekologisuudesta huolestuneiden kuluttajien kannattaa toimia ruokakaupassa.

Tässä Ovaskan viisi vinkkiä:

1. Osta kotimaista järvikalaa

Käytännössä kaikki Suomen järvistä kalastetut kalat ovat ekologisia valintoja. ”Suomessa kaupallinen kalastus on aika pienimuotoista ja sen kielteiset vaikutukset ovat yleisesti ottaen vähäisiä” Ovaska toteaa.

2. Osta pienikokoisia kalalajeja

Pienet parvikalat ovat ekologinen valinta, toteaa Ovaska. Esimerkiksi silli ja silakka lisääntyvät nopeasti eivätkä ole alttiita ylikalastukselle.

3. Valitse kotimainen, kasvatettu kirjolohi

Jos mielesi tekee lohta, on kestävin valinta kotimainen kirjolohi. WWF:n mukaan kotimainen kirjolohi on ekologisesti parempi valinta kuin esimerkiksi Norjassa kasvatettu lohi, koska norjalaiset kasvattamot aiheuttavat enemmän pistekuormitusta mereen. Myös rehukalaa kuluu tarpeettoman paljon norjanlohen kasvattamiseen.

4. Tarkista sertifikaatit

Ulkomaista kalaa ostaessasi tarkista että se on sertifioitu joko MSC (pyyntikalasertifikaatti) tai ASC (kasvatuskalasertifikaatti) -merkinnöillä. Näiden merkintöjen taustalla on WWF:n mukaan luotettavimmat sertifiointijärjestelmät.

5. Muista kohtuus petokalojen osalta

Hauki ja silakka ovat molemmat maukasta ja ekologista syötävää, mutta lasten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi rajoittaa niiden syöminen 1 – 2 kertaan kuussa. Tämä johtuu kyseisten kalalajien taipumuksesta kerryttää itseensä raskasmetalleja. Suositus koskee silakan osalta yli 17 cm pitkiä yksilöitä – pienempiä silakoita voi syödä huolettomammin.

 

Katso myös:

Kalaherkkuja

Lähde: HS

Kommentit

kommenttia