Ostatko sinä luomutuotteita?

Ainakin nämä ruoat ja elintarvikkeet kannattaisi ostaa luomuna.

1. Naudanliha

Muilla kuin luomumenetelmilla kasvatetun naudanlihan sisältämien hormonien on todettu aiheuttavan ihmisissä syöpää, kertoo professori Samuel Epstein Illinoisin yliopistosta. Erityisesti naudoille annettavan estrogeenihormonin ja rintasyövän välillä on havaittu yhteys. Hormonien käyttöä valvotaan nykyään tarkasti, mutta kaikissa maissa ei olla yhtä tarkkoja kuin Suomessa.

2. Mansikat

Mansikat ja torjunta-aineet ovat hankala yhdistelmä, koska mansikoiden pinta on niin rikkonainen. Mansikan pinta kerää herkästi itseensä paljon torjunta-aineita, joita on vaikeaa saada pois pesemällä. Mansikoita harvemmin myöskään syödään kuorittuina, joten luomumansikat ovat paras vaihtoehto.

3. Paistinpannut

Mikä ihme on ”luomupaistinpannu”? Se tarkoittaa pannua, jossa ei ole käytetty teflonia tai muuta synteettistä pinnoitetta. Tutkimusten mukaan teflonista ja muista synteettisistä pinnoitetteista voi ajan myötä liueta ruokaan myrkkyjä. Katso täältä valurautapannuvinkkejä.

4. Popcorn

Mikropopcorn-pussien sisäpinnasta voi liueta lämmitettäessä perfluorioktaanihappo -nimistä myrkkyä popcorniin. Katso täältä miten valmistat terveellisempiä mikropoppareita.

5. Omenat

Omenan terveellisin osa on sen kuori. Luomuomenoita ostamalla vältät torjunta-aineet.

6. Lastenruoat

Erityisesti lapsia tulisi suojella myrkyiltä, koska lasten pieni ruumiinpaino altistaa nopeasti torjunta-aineiden karsinogeenisille vaikutuksille.

7. Vesipullo

Tavallisista muovipulloista voi liueta veteen syöpävaarallista BPA-kemikaalia. Suosi siis vesipullona BPA-muovitonta pulloa tai lasipulloa.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Kuva: Silar

Kommentit

kommenttia