Ruokaan ja terveyteen liittyy monia myyttejä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Tässä viisi yleistä ruokamyyttiä.

1. ”Vettä kuuluu juoda kahdeksan lasillista päivässä”

Mitään vakuuttavia todisteita ei ole sille, että kahdeksan lasillista olisi jotenkin ”optimaalinen määrä” juotavaksi joka päivä. Nesteytystä saa myös ruoasta.

2. ”Sokeri tekee lapsista ylivilkkaita”

Tieteellistä todistusaineistoa ei tälle väitteelle löydy. Sokerin on päinvastoin todettu joissain tutkimuksissa parantaneen hetkellisesti lasten keskittymiskykyä. Tämä ei tosin tarkoita että lapsille kannattaisi alkaa syöttää karkkia pussikaupalla – hampaiden reikiintyminen ainakin on tieteellisesti todistettu sivuvaikutus.

3. ”Kannattaa ottaa koko kehon puhdistuskuuri silloin tällöin.”

Kuurit ja dieetit eivät ole erityisen terveellinen harrastus. On parempi pyrkiä syömään terveellisesti jatkuvasti ja liikkua riittävästi.

4. ”Lihavuus tappaa”

Sairaalloinen lihavuus altistaa diabetekselle ja muille hengenvaarallisille taudeille. Kuitenkaan lievä ylipaino ei ole hengenvaarallista, vaan se voi olla jopa hyödyllistä. Lievän ylipainon on todettu suojaavan sydäntaudeilta ja ehkäisevän osteoporoosia.

5. ”Kaikkien tulisi olla paleodieetillä”

Monet harjoittavat nykyään kivikautista ruokavaliota. Se ei kuitenkaan sovi kaikille, koska nykyihminen ei elä kuten kivikaudella eläneet esi-isämme. Liikumme vähemmän, eikä kehomme geneettinen rakennekaan ole enää samanlainen. Nykyihminen mm. sietää maidon laktoosia paremmin kuin kivikaudella eläneet serkkumme.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Iltalehti