5 joulun ylijäämäherkkua, joita sinun ei tulisi koskaan syöttää koirallesi

 

Rypäleet ja rusinat

Rypäleiden ja rusinoiden on todettu aiheuttavan joillekin koirille jopa hengenvaarallisia munuaisvaurioita. Rypäleiden ja rusinoiden myrkyllisyyden syytä ei tarkalleen tiedetä, mutta ne on kuitenkin syytä pitää koirien ulottumattomissa.

 

Suklaa

Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on koirallesi. Suklaan sisältämät metyyliksantiinit voivat aiheuttaa koirassa myrkytysoireita, kuten ripulia, heikotusta ja väsymystä. Jouluisin suklaata on tapana jättää lojumaan sohvapöydille ja muille koiran ulottuvissa oleville paikoille, joten asiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota!

 

Luut

Luut muuttuvat paistettuina tai keitettyinä hauraiksi, jolloin niistä irtoaa helposti teräviä palasia jotka voivat jäädä kiinni koiran kurkkuun. Luut kannattaa laittaa omaan pussiinsa ja viedä heti ulos jäteastiaan – muuten joku saattaa dyykata ne roskakorista omin lupineen. Erityisen vaarallisia ovat kalkkunan ja kanan luut.

 

Macadamiapähkinät

Macadamiapähkinät aiheuttavat koirissa vastaavanlaisia myrkytysoireita kuin suklaakin: heikotusta, oksentelua, väsymystä. Oireet alkavat yleensä 12 tunnin sisällä pähkinöiden syömisestä. Pidä siis myös pähkinäkulhot riittävän korkealla.

 

Taikina

Älä anna taikinanjämiä koirallesi, koska ne käyttäytyvät koiran mahassa samaan tapaan kuin ihmisenkin mahassa: Ne turpoavat ja aiheuttavat vatsanpuruja, kipua ja närästystä

 

 

Katso myös: Lisää jouluherkkuja

Lähde: Iltalehti / Vets-now

Kuva: Samuel Uhrdin