Viinin terveysvaikutuksia on suitsutettu viimeaikoina.

Onko viini kuitenkaan parempi valinta kuin olut? Tässä kolme syytä miksi näin ehkä olekaan.

1. Ravinteikkuus

Olut on ravinteikkaampaa kuin useimmat alkoholipitoiset juomat, toteaa NPR:n haastattelema Kalifornian Yliopiston professori Charlie Bamforth. Oluessa on paljon mm. niasiinia, seleeniä, B-vitamiinia ja folaatteja. Ei ihme että olutta kutsutaan ”nestemäiseksi leiväksi” (liquid bread).

2. Viinin terveysvaikutuksia on liioiteltu

Erityisesti punaviinin sisältämää resveratrolia on ylistetty viimeaikoina sen oletettujen terveysvaikutusten vuoksi. Resveratrolia on kuitenkin viineissä niin vähän, että sen terveysvaikutukset ovat käytännössä olemattomat, toteaa professori Bamforth. Bamforthin mukaan sekä oluessa että viinissä on myös muita terveellisiä antioksidantteja, mutta oluesta ne imeytyvät pääsääntöisesti paremmin kehon käytettäväksi.

3. Kaljamaha on myytti

Kaljamaha ei synny kaljasta, vaan huonosta ruokavaliosta ja elintavoista. Oluessa on kyllä enemmän kaloreita kuin viinissä, mutta silti vähemmän kuin esimerkiksi useimmissa leivissä. Tyypillinen 0,35 litran lasillinen 5-prosenttista olutta sisältää noin 150 kaloria. Alkoholipitoisuudella on iso merkitys sekä oluen että viinin kaloripitoisuudelle: Yksi gramma alkoholia sisältää lähes yhtä paljon energiaa kuin gramma rasvaa.


Katso myös:
Lisää olut-inspiraatiota
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Viini-inspiraatiota

Lähde: NPR

Kommentit

kommenttia