Jokainen ihminen saa vain yhden kehon ja elämän – tämän vuoksi terveellisistä elämäntavoista kannattaa pitää huolta.

Nykyään kaupat tarjoavat loputtoman kirjon tuotteita, joiden etiketeissä kailotetaan vähärasvaisuuden ja proteiinipitoisuuksien puolesta. Kaikkea ei kuitenkaan kannata uskoa, sillä valitettavan usein pakkauksista poistettu rasva on korvattu muun muassa sokerilla ja suolalla.

Kokosimme alapuolelle ruokia, jotka eivät ole niin terveellisiä kuin ehkä kuvittelit.

1. Prosessoidut liharuoat

”Jopa vähärasvaiset versiot sisältävät natriumnitraattia”, Fisher Nutrition Systems -järjestön perustaja Suzanne Fisher toteaa.

Nitraatit voivat lisätä sisäisen ja kroonisen tulehduksen riskiä, jotka ovat kytköksissä ateroskleroosiin eli valtimonkovettumatautiin.

2. Nakit

”Nakit ja makkarat voivat sisältää suuria määriä tyydyttyneitä rasvahappoja. Vähärasvaiset vaihtoehdot sisältävät runsaasti suolaa. On tärkeää tarkkailla suolan saantimäärää, sillä suola aiheuttaa korkeaa verenpainetta”, Batayneh toteaa.

3. Kaupan grillikana

Kaupassa grillattu kana on helppo napata päivälliseksi, kun ei jaksa kokata ateriaa. Se kuitenkin sisältää huomattavasti enemmän suolaa ja tyydyttyneitä rasvahappoja kuin tavallisesti kotona valmistettu kana. 

Mausta kana kotonasi ja ota runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä nahka pois ruokailun yhteydessä. 

4. Ketsuppi

Ketsuppi kuulostaa harmittomalta ja jopa terveelliseltä kastikkeelta, sehän sisältää vain tomaattia?! 

”Ketsuppi sisältää valtavia määriä sokeria ja suolaa”, Miamista kotoisin oleva kardiologi Juan Rivera toteaa. 

Vain kaksi ruokalusikallista ketsuppia sisältää 320 milligrammaa suolaa – 14 prosenttia päivittäisestä 2300 milligramman suosituksesta. Lisäksi kaksi ruokalusikallista ketsuppia sisältää 8 grammaa sokeria. 

5. BBQ-kastike 

Muutama ruokalusikallinen BBQ-kastiketta sisältää keskimäärin 310 milligrammaa suolaa. Eri valmistajien sokeri ja suolapitoisuudet vaihtelevat, mutta paras vaihtoehto on valmistaa BBQ-kastike kotona. 

Suolapurkki

6. Pöytäsuola 

70 prosenttia päivittäin nautitusta suolasta kertyy pakatuista ruoista ja ravintola-annoksista. Toinen 15 prosenttia kertyy luonnostaan suolaa sisältävistä raaka-aineista. Loput 15 prosenttia on täysin meidän varassamme, sillä pöytäsuola muodostaa keskimäärin loput suolan päivittäisestä kulutuksesta. 

Vinkki: jos reseptissä kehoitetaan lisäämään 2 rkl suolaa, niin lisää aluksi yksi, maista ja laita tämän jälkeen toinen ruokalusikallinen, jos maku ei vielä tyydytä sinua. 

7. Vähärasvaiset salaattikastikkeet

Vähärasvaiset salaattikastikkeet sisältävät Fisherin mukaan suuren määrän piilosokeria ja suolaa. 

”Kun rasva poistetaan, sokeria lisätään yleensä ylläpitämään makua ja koostumusta”, hän toteaa. 

Vähäkalorinen ei ole siis sama asia kuin terveellinen. 

”Kehoitan asiakkaitani lukemaan pakkausten tuoteselosteet. Joskus kastikkeet saattavat vaikuttaa ravintoarvoiltaan ihanteellisilta, mutta totuus paljastuu heti sokerin ja suolan määrän tullessa ilmi.”

8. Rasvattoman herkut 

Vähärasvaisempaa pahempi vaihtoehto on rasvaton. 

”Rasvattoman ruoat ja herkut kuuluvat usein niiden ihmisten ostoslistalle, jotka haluavat pudottaa painoa ja elää terveellisemmin”, Fisher sanoo. 

Rasvaton ei tarkoita terveellistä. 

Luonnostaan rasvaa sisältävät ruoat, jotka ovat yhtäkkiä rasvattomia, sisältävät yleensä rasvan tilalle lisättyä sokeria. 

”Lue etiketti ja selvitä kuinka paljon sokeria pakkaus sisältää. Monet luonnolliset rasvat ovat terveellisiä ja hyväksi kehollesi, eikä niiden poistamisessa ole mitään järkeä”, Fisher toteaa. 

9. Rasvaton maapähkinävoi 

Etsi käsiisi luonnollinen, sokeriton ja paljon rasvaa sisältävä maapähkinävoi. 

”Vähärasvainen maapähkinävoi sisältää yleensä yhtä paljon kaloreita kuin tavallinen maapähkinävoi. Tässäkin tapauksessa vähärasvaisessa maapähkinävoissa, rasva on korvattu sokerilla”, Fisher sanoo. 

Kunnon maapähkinävoin tuoteselosteessa tuolisi lukea: ”maapähkinöitä ja suolaa”.  Kaikista optimaalisin olisi maapähkinävoi, joka sisältää pelkkiä maapähkinöitä. 

10. Aamiasmurot

Aamiaismuroissa vähärasvaisuus on korvattu todella usein sokerilla. 

”Rasva on ollut vihollisemme monien vuosien ajan. Lukuisten tutkijoiden mukaan runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio on kuitenkin vähintään yhtä vaarallinen kuin runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio”, Batayneh toteaa.