Tässä viisi erittäin yleistä harhaluuloa rasvanpolttamisesta ja painonpudottamisesta.

Olet ehkä itsekin kuullut jonkin näistä väitteistä, mutta nytpä tiedät paremmin!

1. ”Kuntoliikunta on parasta rasvanpolttoliikuntaa”

Tutkimustiedon valossa aerobinen kuntoliikunta – esimerkiksi hidas hölkkä tai kävely – ei ole suinkaan paras tapa polttaa rasvaa. Parhaiten kalorit ja rasva saavat kyytiä silloin, kun aerobista ja anaerobista harjoittelua vuorotellaan – kyseessä on siis intervalliharjoittelu. Juostessa tämä tarkoittaisi esimerkiksi kovien sprinttien ja rennon hölkän vuorottelua saman harjoituksen aikana.

Eräiden tutkimusten mukaan intervalliharjoittelu polttaa jopa yhdeksänkertaisesti enemmän rasvaa kuin puhdas aerobinen harjoittelu.

2. ”Tällä laitteella poltat rasvaa juuri haluamastasi kehon osasta”

Rasvaa ei todellisuudessa voi polttaa kohdennetusti. Keho polttaa rasvaa aina tietyssä järjestyksessä, vaikka yksilöllisiä eroja toki on. Esimerkiksi naiset tietävät hyvin, että rasva lähtee aiemmin vyötäröltä kuin reisistä.

3. ”Älä syö kuuden jälkeen illalla”

Tutkimuksissa ei ole todettu, että kalorien syömisen ajankohdalla olisi suurta merkitystä niiden varastoitumisessa rasvaksi. Oleellisinta on kalorien määrä, ei ajankohta.

4. ”Aamiainen on päivän tärkein ateria”

Aamiaisen syömisessä ei ole mitään vikaa, mutta se ei myöskään ole niin tärkeä ateria kuin usein väitetään. Runsaan aamiaisen syömisellä voi myös olla varjopuolia: Koska aamiainen on päivän ensimmäinen ateria, se virittää kehon odotukset loppupäivän energiansaannille ja starttaa aineenvaihdunnan. Mitä enemmän keho saa päivän aikana kaloreita, sitä enemmän sitä niitä vaatii – aamiainen voi siis voimistaa kehosi näläntunnetta ennen lounasta. Yksilölliset erot ovat suuria aamiaisenkin suhteen: Jos koet että et tarvitse aamiaista, voit ihan hyvin jättää sen väliin.

Jos olet aamiaisihmisiä, katso täältä aamiaisinspiraatiota.

5. ”2 – 3 tunnin välein syöminen nopeuttaa aineenvaihduntaa”

Mitä useammin syöt päivän aikana, sitä nopeammin aineenvaihduntasi tyypillisesti toimii. Tämä ei kuitenkaan vaikuta rasvan palamiseen – yksikään tieteellinen tutkimus ei ole löytänyt yhteyttä ateriointimäärän ja rasvanpolttamisen välillä. Ei siis kannata stressata riittävän tiheästä ateriointivälistä, vaan panostaa siihen että syö hyvin silloin kun syö.

 

Katso myös:
Lisää painonhallinta-asiaa

Lähde: Lifehack, Iltalehti