Vietätkö tänä vuonna tipatonta tammikuuta? Siitä on muodostunut jo tuttu vuosikymmenien perinne monille, mutta tiesitkö mistä se on saanut alkunsa?

Tipaton tammikuu on tiettävästi saanut alkunsa jo vuonna 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet -järjestö järjesti Tipattoman kampanjan.

Nämä 10 asiaa tapahtuu, kun lopetat alkoholin juomisen:

1. Paino putoaa

Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa ja sen runsas käyttö näkyy painossa ja vyötärönympäryksessä. Jos haluat laihtua, lopeta juominen. Parannat samalla maksasi terveyttä.

2. Mieliala kohenee

Alkoholilla on merkittävä yhteys mielialan vaihteluihin ja mm. masennukseen, jonka se voi laukaista tai pahentaa. Alkoholin käytön jälkeen mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuudet ovat usein normaalia alempana, minkä vuoksi tunnet itsesi alakuloiseksi ilman sen suurempaa syytä.

3. Unen laatu paranee

Alkoholi vaikuttaa uneen jo pieninä annoksina. Se heikentää unen laatua ja rakennetta muun muassa vähentämällä REM-unen määrää. Alkoholi vaikuttaa myös siihen, miten aivosolut puhdistautuvat unen aikana. Se vähentää myös unen aikaista liikkumista ja heikentää kurkun ja nielun alueen lihasten toimintaa, joka voi aiheuttaa kuorsausta ja lisätä riskiä hengityskatkoksiin nukkumisen aikana.

4. Palautuminen tehostuu

Tehokas palautuminen on etenkin aktiiviliikkujalle tärkeää. Jo pieni määrä alkoholia nautittuna hidastaa maitohapon poistumista lihaksista, mikä hidastaa elimistön palautumista urheilusuorituksesta.

5. Infektiot pysyvät loitolla

Alkoholi heikentää elimistön vastustuskykyä ja lisää infektioiden riskiä. Sen tiedetään altistavan hengitystieinfektioille, kuten keuhkokuumeelle sekä sairaalahoidossa vakaville sairaalainfektioille.

6. Syöpä- ja sydäntautiriski pienenee

Alkoholi lisää syöpäriskiä usealla eri mekanismilla. Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa myös mm. neurologisia ja psykiatrisia sairauksia, verisairauksia, hormoni- ja ravitsemushäiriöitä, aivoverenvuotoja, sydänlihaksen rappeutumista ja rytmihäiriöitä sekä kohottaa verenpainetta. Alkoholin suurkulutus voi olla ongelma lähes kaikkien lääkkeiden kanssa.

7. Hormonitoiminta kohenee

Alkoholi vaikuttaa sukuhormoneja erittäviin sukupuolirauhasiin. Naisen munasarjoissa alkoholin käyttö laskee estrogeenitasoa. Se aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä ja vaihdevuosien aikaistumista. Miehen kiveksissä pitkäaikainen alkoholinkäyttö heikentää testosteronituotantoa. Suuremmat määrät alkoholia heikentävät seksuaalista kykyä ja aiheuttavat impotenssia.

8. Suu pysyy terveenä

Alkoholi aiheuttaa suussa hampaiden syöpymistä eli eroosiota, suun kuivumista, limakalvomuutoksia sekä suusyöpää. Vaikutukset voivat näkyä sekä kohtuukäyttäjillä että ongelmakäyttäjillä.

9. Iho kirkastuu

Alkoholin pitkäaikainen käyttö voi näkyä myös naamasta, koska se muuttaa elimistön nestetasapainoa. Alkoholi ja suolainen ruoka keräävät nestettä ja turvottavat. Alkoholin runsas nauttiminen voi tehdä ihosta hilseilevän ja kireän, mikä johtaa ryppyihin.

10. Muisti säilyy kirkkaana

Pienikin annos alkoholia heikentää muistin toimintaa ja keskittymiskykyä. Pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö huonontaa tiedonkäsittelytoimintoja ja aiheuttaa kymmenesosalla jopa dementiatasoista oireilua.

Haasta ystäväsi mukaan tipattomaan tammikuuhun!