Varoitus Ruotsista: Pienille lapsille ei saisi antaa riisikakkuja lainkaan

 

Ruotsin elintarviketurvallisuusvirasto on laatinut tiedotteen, jossa kehoitetaan olemaan syöttämättä alle kuusivuotiaille lapsille riisikakkuja. Syy piilee arsenikissa, jota esiintyy etenkin täysjyväriisistä valmistetuissa tuotteissa. Arsenikki altistaa mm. syövälle.

Aftonbladetin haastattelema Ruotsin elintarvikeviraston toksikologi Rickard Bjerselius toteaa: ”Riisikakuissa on korkeita pitoisuuksia arsenikkia, joten ohjeistamme ettei niitä saisi antaa alle 6-vuotiaille lapsille”. Yli kuusi vuotiaillekin lapsille virasto suosittaa maksimissaan neljää annosta viikossa.

 

 

Täysjyväriisissä suurimmat riskit

Jo pitkään kansalaisia niin Ruotsissa kuin Suomessakin on kehoitettu suosimaan täysjyvätuotteita. Nyt linjaan tulee kuitenkin riisin osalta jyrkkä muutos: Ruotsalaisviranomaisten tiedotteessa kehoitetaan myös aikuisia välttämään erityisesti täysjyväriisin runsasta käyttöä. Aikuisia virasto suosittelee pitäytymään korkeintaan seitsemässä riisiannoksessa per viikko.

Tiedotteen taustalla on tutkimus, jossa selvitettiin 102:n riisituotteen arsenikkipitoisuuksia. Tutkimuksessa havaittiin, että puhdistamattomassa riisissä on enemmän arsenikkia kuin puhdistetussa.

 

 

Katso myös:

Kvinoaherkkuja (kvinoa on näppärä riisin korvike)

 

 

Lähde: Iltalehti / Aftonbladet

Kuva: BD2412