Lisää hyviä uutisia punaviinin ystäville.

Israelilaistutkimuksen mukaan punaviinin kohtuukäyttö näyttää alentavan diabeetikoiden sydäntautiriskiä.

Tutkimukseen osallistui 220 aikuisiän diabetesta sairastavaa koehenkilöä, jotka joivat kahden vuoden ajan ateriointinsa yhteydessä joko punaviiniä tai valkoviinä ja vettä. Tutkimuksen päätteeksi koehenkilöiden kolesteroliarvot mitattiin. Tällöin havaittiin, että punaviiniä nauttineiden koehenkilöiden hyvän HDL-kolesterolin määrä verenkierrossa oli huomattavasti korkeampi kuin punaviinittömällä dieetillä olleiden.

HDL-kolesterolin määrä ja sydänterveys ovat diabeetikoilla erityisen vahvasti linkittyneet keskenään, koska diabetes altistaa jo itsessään sydänsairauksille.

Punaviini ja ihmeaine resveratroli – sydämen asialla?

Punaviinin on aiemmissakin tutkimuksissa havaittu edistävän sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä myös terveillä koehenkilöillä. Punaviinin uskotaan olevan jopa selittävä tekijä ns. ranskalaisessa paradoksissa – siinä että ranskalaiset elävät keskimäärin varsin pitkän ja terveen elämän croissantti- ja lihapitoisesta ruokavaliostaan huolimatta.

Osa tutkijoista uskoo ilmiön selittyvän resveratroli-nimisellä yhdisteellä. Toisaalta tiedeyhteisö ei ole yksimielinen kyseisen aineen vaikuttavuudesta – osassa tutkimuksista sillä ei ole havaittu merkittäviä vaikutuksia koehenkilöiden terveyteen.

Oli miten oli, tutkimusta johtanut professori Iris Shai kommentoi tuloksia: ”…Punaviinin kohtuukäyttö osana terveellistä ruokavaliota ei näytä aiheuttavan terveyshaittoja kakkostyypin diabeetikoille. Se voi ehkäistä kardiometabolisia riskejä.”

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: Independent