Tutkijat muistuttavat vanhempia huolehtimaan, että vegaaniruokavaliota noudattavat lapset saavat tarpeeksi vitamiineja ja monipuolisesti proteiineja.

Helsingin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan vegaanista ruokavaliota noudattavien lasten aineenvaihdunta muuttuu merkittävästi.

Heillä havaittiin puutteita D- sekä A-vitamiineista verrattuna sekaruokaa syöviin lapsiin. Myös heidän kolesterolimuodot sekä välttämättömien aminohappojen pitoisuudet olivat alhaisempia.

Näön kehitykselle tärkeää DHA-rasvahappoa oli myös vähemmän verratuna sekasyöjiin. 

kuva: Pixabay

Vegaanista ruokavaliota suosiville suositeltaisiin D- ja B12-vitaamiini lisää. Myös jodille, raudalle ja sinkille saattaa olla tarvetta lisäravinteena.

Melkein kaikki tutkimukseen osallistuvat vegaanilapset saivat jo joitain ravintolisiä, mutta silti heidän D-vitamiinipitoisuudet olivat alhaisempia.

Tutkivat kertoivat kuitenkin, että vanhemmat ovat olleet tietoisia. että vegaaniruokavalioon täytyy lisätä joitain tärkeitä lisäravinteita.

Tutkimukseen osallistui 40 helsinkiläistä lasta. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Jaa tärkeää tietoa eteenpäin!