Science Daily uutisoi Cambridgen yliopistossa julkaistusta tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan ”lisääntymiskyvyltään hedelmällisimmät miehet” ovat myös parhaita pitkän matkan juoksijoita.

Tutkijoiden mukaan miesten juoksukyky, testosteronitaso ja hedelmällisyys korreloivat keskenään voimakkaasti. Hyvä juoksukyky on siis tutkijoiden mukaan toiminut – ja ilmeisesti toimii edelleen – naisille signaalina siitä että mies on myös hyvä parittelukumppani. Korkeasta testosteronitasosta kertoo myös mm. se, että nimetön sormi on pidempi kuin etusormi.

Parempi juoksija – parempi saalistaja?

Miehet ovat lähes koko ihmiskunnan historian ajan hankkineet perheelleen elannon metsästämällä, joten on ilmeistä että juoksukyky on ollut yhteydessä saalistusmenestykseen – ja sitä kautta perheen hengissäsäilymiseen.

Saaliita ei aina ole myöskään metsästetty keihäin, vaan niiden perässä on juostu kunnes ne ovat läkähtyneet. Tämä ”läkähdytystaktiikka” on voinutkin olla toimivin saalistustapa, koska äärimmäisen harvat nisäkkäät kykenevät hikoilemaan ihmisen tavoin. Hikoilemisen ansiosta ihminen voi juosta käytännössä loputtomiin, mutta turkin peittämät eläimet eivät voi. Tämä voi myös selittää sitä miksi nimenomaan pitkän matkan juoksukestävyys korreloi miehen testosteronitason ja seksuaalisen vetovoiman kanssa.

Toivoa huonommillekin juoksijoille

Etkö täytä kummankaan ”miehisen miehen” kriteeriä – etusormesi on pidempi kuin nimettömäsi ja kestävyysjuoksu ei ole lajisi? Ei hätää: sormia ei kannata alkaa venyttää, mutta juoksua voi treenata. Katso täältä alkajaisiksi seitsemän parasta ruokaa kuntoilijoille – sekä miksei myös perustietoa rasvanpolttamisesta!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lähde: ScienceDaily. Aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti
Kuva: Pierre Selim

Kommentit

kommenttia