Ehkäise suolistosairauksia, lue tämä!

Tulehduksellisten suolistosairauksien on todettu kaksinkertaistavan suolistosyöpään sairastumisen riskin. Suomessa tulehduksellisista suolistosairauksista kärsii noin 40 000 ihmistä. Näitä sairauksia ovat mm. Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus ja ns. välimuotoinen koliitti. Taudit ilmenevät mm. kunnon heikkenemisenä ja laihtumisena.

Tulehduksellisia suolistosairauksia voi kuitenkin ehkäistä – tässä kolme keinoa:

1. Jätä sokeri ja punainen liha vähemmälle

Tulehdukselliset suolistotaudit ovat eritoten länsimainen ilmiö, ja tutkijat uskovatkin että erityisesti kaksi ravintoainetta aiheuttavat suolistosairauksia länsimaisessa ruokavaliossa: punainen liha ja sokeri.

2. Vältä turhia antibioottikuureja

Tutkijoiden mukaan erityisesti lapsuudessa saadut antibioottikuurit näyttävät aikuisiässä altistavan suolistosairauksille. Antibiootit tappavat suolistosta huonojen bakteerien lisäksi hyvätkin bakteerit, minkä seurauksena suoliston bakteerikannat yksipuolistuvat ja muuttuvat alttiiksi tulehduksille.

3. Käy seurannassa

Jos sairastat tulehduksellista suolistosairautta, niin on tärkeää käydä säännöllisesti tutkituttamassa suolistonsa. Tulehduksellista suolistosairautta sairastavien kuolleisuus ei eroa muusta väestöstä, minkä tutkijat uskovat selittyvän hyvällä hoidolla. Hyvä hoito edellyttää kuitenkin lääkkeiden ottamista ja seurannassa käymistä. Suolistosairauksista kärsivien suolisto tähystetään 1 – 5 vuoden välein.

 

terveysnappi

 

Lähde: HS

Kommentit

kommenttia