Jääkaappi on metka keksintö: sen avulla ruoat säilyvät pitkään hyvinä.

On kuitenkin tärkeää huomioida muutama seikka, jotta jääkaappi toimii optimaalisesti. Tässä muutama niksi joiden avulla saat jääkaapistasi eniten irti ja vältät pahimmillaan jopa ruokamyrkytykset.

Vältä ruokamyrkytys näin:

1. Siirrä ruoat kahden tunnin sisällä jääkaappiin

Bakteerien määrä ruoassa alkaa lisääntyä eksponentiaalisesti kun ruoka on ehtinyt seistä huoneenlämmössä kaksi tuntia. Älä siis anna ruoka-annostesi seistä liian pitkään odottamassa jääkaappiin siirtämistä.

2. Jaa ruoka pienempiin säilytysastioihin ennen jääkaappiin siirtämistä

Iso kattilallinen ruokaa jäähtyy hitaammin kuin pienempiin astioihin jaettu ruoka. Bakteerien kasvu minimoituu kun ruoka jäähtyy mahdollisimman nopeasti. Älä siis laita isoa kulhoa tai kattilallista sellaisenaan jääkaappiin.

3. Varmista säilytysastioiden ilmatiiveys

Ilmatiivis pakkaus suojaa ruokaa bakteereilta ja ylimääräisiltä aromeilta. Pakkaamalla ruoan ilmatiiviisti pidennät ruoan säilyvyyttä oleellisesti. Pidä siis säilytysastioidesi kannet tallella!

4. Muutaman päivän ja muutaman kuukauden sääntö

Lihattomat tai vain vähän lihaa sisältävät ruoka-annokset säilyvät jääkaapissa 3 – 4 päivää. Pakastimessa vastaavat annokset säilyvät 3 – 4 kuukautta. Tarkista kuitenkin annos ennen sen syömistä: Katso, haista ja maista.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Makuja