Tämä ilmava torni saa perunat kasvamaan paremmin kuin koskaan aikaisemmin!

Perunat vaativat usein paljon pinta-alaa, jotta niistä saa tarpeeksi syötävää ainakin muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi. Pieni tila ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö perunoita voisi istuttaa…

Tämä niksi opettaa sinua valmistamaan pystysuunnassa kasvavan perunamaan, joka on sekä näyttävä, että erittäin käytännöllinen!

Kaikki, mitä tarvitset:

  • Kanaverkkoa
  • 4 aitapaalua
  • Olkia (ei ruohoa)
  • Muutamai pusseja multaa (kaupasta tai kompostista)
  • Itäneitä perunoita
  • Vettä

1. Kanaverkko

Taivuttele kanaverkko alla olevan kuvan tavoin, älä tee tornille pohjaa.

1
Kuva: Youtube / neotoy

2. Aitapaalut

Etsi hyvä ja tasainen paikka, johon saat asetettua aitapaalut tukevasti. Paalut tukevat tornia, jotta se ei kaadu kevään tai kesän aikana.

Kiinnitä paalut kanaverkkoon esimerkiksi narun avulla, jotta tornista tulee mahdollisimman kestävä.

2
Kuva: Youtube / neotoy

3. Oljet

On aika asetella oljet, kun paalut ja kanaverkko ovat tukevasti paikoillaan. Levitä olkia pohjalle, mielellään muutaman senttimetrin paksuiseksi kasaksi.

Olkien tulisi muodostaa ”linnunpesä”, jonka keskelle multa ja perunat asetetaan. Olkien ansiosta torni pysyy ilmavana ja vesi levittyy tasaisesti.

3
Kuva: Youtube / neotoy

4. Multa

Nyt on aika asetella multa pesän sisään. Levitä multaa niin paljon, että se tulee melkein reunalla olevien olkien tasolle.

Pidä huolta, että multa on tasaisesti olkien päällä ja ravistele tornia tarvittaessa, jotta se asettuu mahdollisimman hyvin.

4
Kuva: Youtube / neotoy

5. Perunat

Tämän jälkeen on aika hoitaa istutus. Halkaise perunat ja asettele ne ympyrää muistuttavaan muodostelmaan pesän reunoille, mutta pidä muutama senttimetri väliä reunojen ja perunoiden välillä.

Levitä tämän jälkeen perunoiden päälle lisää multaa ja viimeistele kokonaisuus oljilla, jotka toimivat suojaavana peittona.

5
Kuva: Youtube / neotoy

6. Kastelu

Nyt olet valmis asettamaan toisen kerroksen perunoita. Toista 1-5 vaiheet uudestaan, mutta jätä noin 30 senttimetriä aidan loppupäähän.

Viimeistele istutus, kaatamalla 3-4 litraa vettä valmiin tornin päälle.

Vihreiden lehtien tulisi putkahtaa esiin noin kuukauden päästä tornin sivuilta ja yläosasta.

6
Kuva: Youtube / neotoy

Löydät valmistusohjeet oheiselta videolta:

Eikö olekin kätevän oloinen niksi? Jaa se Facebookissa ja yllätä ystäväsi!