Parasta ennen -päiväyksissä paljastunut huijauksia

Täsmällisyydestään tunnetussa Saksassa on uutisoitu väite, joka kyseenalaistaa paikalliset elintarviketurvallisuuskäytännöt. Professori Petra Teitscheid kertoi Das Erste-kanavalla esitetyssä dokumenttiohjelmassa, että saman erän jogurttipurkkeihin painetaan eri parasta ennen -päiväyksiä, ja että käytäntö on varsin yleinen. Syy tähän on Teitscheidin mukaan se, että näin luodaan mielikuvaa todellista tuoreemmista tuotteista sekä nopeammin vaihtuvasta kaupan valikoimasta.

Teitscheidin mukaan kaupan edustajat puolustautuvat sillä, että kuluttajat eivät yksinkertaisesti osta jogurtteja jos niissä ei ole ”sopivan näköistä” parasta ennen -päivämäärää.

Jogurttien ja muiden tuoretuotteiden lisäksi Teitscheid nostaa esiin kausituotteet, kuten jouluiset kuivakakut. Niihin painetaan usein parasta ennen -päiväys, joka umpeutuu todellista nopeammin. Syyksi Teitscheid kertoo, että kuluttajat eivät välttämättä halua ostaa tuotetta joka säilyy yli vuoden, koska tuote voi tällöin vaikuttaa liian keinotekoiselta. Tärkeä syy on varmasti myös se, että kauppiaat haluavat kuluttajien heittävän vanhat tuotteensa pois ja ostavan uudet.

 

Ilmiö Suomessa

Ylen haastattelemien kaupan alan toimijoiden ja tuottajien mukaan Suomessa parasta ennen -päivämääriä ei manipuloida. Jotkut vastanneista eivät tosin ehtineet selvittää asiaa Ylen juttua varten.

Valion venäjältä palauttamia ”Putin-juustoja” ihmeteltiin niiden pitkän parasta ennen-päiväyksen vuoksi. Syyksi tälle kerrottiin kuitenkin venäläisten erilaiset makutottumukset. Venäläiset pitävät pidempään kypsytetystä juustosta.

 

 

Katso myös: Jogurttiherkkuja

Lähde: Ruokala.net


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.