Tietyt ruoat ovat luotuja toisilleen.

Esimerkkejä näistä ovat muun muassa ketsuppi ja ranskanperunat, makkara ja sinappi, kaalilaatikko ja puolukkahillo.

Nämä ruoat muodostavat makupareja jotka täydentävät toisiaan täydellisesti. Eräät ruokaparit eivät ole pelkästään hyviä yhdessä – ne ovat myös superterveellisiä. Tässä viisi sellaista makuparia.

1. Oliiviöljy ja tomaatti

Tomaatissa on paljon rasvaliukoisia ja terveellisiä antioksidantteja, mm. lykopeenia. Rasvaliukoisuus tarkoittaa, että ne vaativat öljyä kaverikseen imeytyäkseen kunnolla elimistöön. Tutkimuksen mukaan oliiviöljy on kaikkein paras ruokaöljy tähän tehtävään.

Katso täältä tomaattisalaatti-ideoita.

2. Vihannekset ja kananmuna

Omelettiin kannattaa sekoittaa mukaan vihanneksia, jos haluaa tehdä siitä erityisen terveellistä. Tutkimus kertoo, että kananmunan syöminen vihannesten kanssa auttaa vihanneksissa olevan karotenoidi-antioksidantin imeytymistä.

Paista siis munakas salaattisi päälle – tuplaat terveyshyödyt!

3. Hedelmät ja jogurtti

Jogurtit – etenkin kreikkalaistyyppiset, maustamattomat sellaiset – ovat erinomaisia probioottien lähteitä. Probiootit ovat suoliston terveydelle hyödyllisiä bakteereja. Hedelmät puolestaan sisältävät kuitua, joka on probioottien tärkein ravintolähde. Lisäksi hedelmät ovat oiva tapa maustaa jogurttia luontaisesti, ilman makeutusaineita tai lisättyä sokeria.

Katso täältä jogurtti-inspiraatiota.

4. Grillattu liha ja yrttimarinadit

Kun lihaa grillataan, sen pintaan muodostuu herkästi syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Erään tutkimuksen mukaan oreganoa, rosmariinia, paprikaa ja mustapippuria sisältäneellä yrttimarinadilla käsitellyt pihvit paistuivat huomattavasti terveellisemmiksi kuin ilman vastaavanlaista marinadia valmistetut pihvit. Yrttimarinoiduissa pihveissä oli jopa 71 % vähemmän PAH-yhdisteitä.

Katso täältä marinadi-inspiraatiota!

5. Kala ja curry

Erään BMC-Cancer -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi syöpää ehkäisevää ainesosaa – kalan rasva ja kurkumiini – toimivat yhdessä moninkertaisesti tehokkaammin kuin erikseen. Kurkumiini on yksi curryn tärkeimmistä ainesosista.

Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että saat kalasta enemmän terveyshyötyjä kun ripottelet hieman curryjauhetta sen päälle valmistusvaiheessa. Onneksi kala ja curry sopivat myös makuina yhteen!

 

 

terveysnappi

 

Lähde: Washington Post

Kommentit

kommenttia