Hortensioita myydään monen värisiä, mutta kuten moni on varmaan huomannut, voi hortensia muuttaa kukkansa väriä. Esimerkiksi sinisestä voi muuttua vaalenapunainen tai toisinpäin. Väriin voi kuitenkin vaikuttaa kotikonstein, ja näin saada esimerkiksi siniset kukat pysymään sinisinä.

Hortensian väri määräytyy kasvualustan pH-arvon mukaan

Hortensian kukkien väriä voit siis säädellä säätelemällä kasvualustan happamuutta. Sinisiä kukkia hortensia tuottaa happamassa (alle 5,5 pH) kasvualustassa, kun taas vaaleanpunaiset hortensiat viihtyvät emäksisessä (yli 5,5 pH) mullassa. Neutraalissa kasvualustassa (pH 6-7) puolestaan voi kasvaa myös monivärisiä hortensioita, joissa on sekä sinistä että vaaleanpunaista. Valkoiset kukat pysyvät sen sijaan happamuudesta riippumatta valkoisina.

Hortensian väri eri pH-luvuissa

pH noin 4 —> voimakas violetti kukinto

pH noin 5,5 —> vaaleanvioletti/sininen

pH noin 6 —> vaaleanpunainen

pH noin 6,5 —> vadelmanpunainen

Käytä oikeanlaisia ravinteita

Ruukussa kasvatettujen hortensioiden mullan pH-arvoa on helpompi säädellä, kuin puutarhan maaperän. Voit käyttää erilaisia valmiita kaupasta ostettavia kasviravinteita tai kastelulannoitteita, joissa yleensä lukee tuotteen happamuus. Puutarhamyymälöistä on saatavilla myös erityisesti hortensialle suunnattuja lannoitteita, mutta myös havukasveille ja rodoille tarkoitettu ravinne käy hyvin. Vaaleanpunaiset kukat viihtyvät kalkkipitoisessa maassa, joten väriin voit vaikuttaa lisäämällä multaan kalkkia.

Kastele sadevedellä

Kastele tainta mieluiten sadevedellä. Vesijohtoveden pH voi olla niin korkea, että se nostaa varsinkin ruukussa olevan mullan pH-lukua. Voit säädellä happamuutta myös esimerkiksi lisäämällä kahvinporoja kukkaruukkuun, jolla voit säätää mullan pH:ta happamampaan suuntaan.

Lähde: Meilläkotona.fi