Älä unohda hyödyntää kotimaisia villiyrttejä ja kasveja!

Villikasvit ovat olleet osa ruokavaliotamme jo alkuajoista lähtien. Ihmiset ovat käyttäneet villiyrttejä niin sairauksien hoitamiseen, kuin ruokailuun. Villikasvien sisältämistä terveysvaikutteisista aineista on olemassa paljon tutkittua tietoa johon kannattaa perehtyä. Tänä päivänä villiyrtit- ja kasvit eivät juurikaan kuulu ruokailutottumuksiimme, mutta onneksi ekologisuuden ja lähiruuan suosion kasvaessa, myös villiyrtit ovat saaneet ansaitsemaansa huomiota ja arvostusta.

Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg perehdyttää myös kotikokit Suomalaisten villiyrttien maailmaan uudessa Villiyrttikeittokirjassaan. Tallberg kertoo kirjassa esitettyjen villiyrttien olevan loistavia ja mielenkiintoisimpia raaka-aineita, joita Suomessa on tällä hetkellä tarjolla.

Tallberg suosittelee sesonginmukaista raaka-aineiden käyttöä, sillä vastuullisuuden ja saatavuuden lisäksi kasvien aromit, maut ja tekstuuri ovat parhaimmillaan. Esittelemme nyt yhden kirjasta poimitun yrtin, jota voit hyödyntää touko-kesäkuussa.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Litulaukka

Tämän upean kasvin tunnistat sen erikoisesta sipulimaisesta tuoksusta. Maultaan se on myös sipulimainen sekä sinaappinen ja hieman kitkerä. Tämä touko-kesäkuussa kukkiva kasvi viihtyy useimmiten lehdoissa, pensaikoissa, vanhoissa puistoissa sekä puutarhoissa. Ruoanlaittoon voit kerätä kasvin kukkanuput ja kukat, lehdet, sekä nuorten kasvien murean varsiosan.

Kukkimattoman kasvin juurakko on myös käyttökelpoinen.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Käyttö ja ominaisuudet

Tallberg suosittelee Litulaukan käyttöä keittiössä pienemmissä määrin, sillä kasvilla on hyvin vahva maku. Älä kuitenkaan epäile kokeilla, vaan lisää litulaukkaa hienonnettuna esimerkiksi peruna- ja kananmunaruokiin. Jos koet kasvin kitkerän maun vahvaksi, voit tasoittaa sitä rasvalla ja suolalla. Tätä upeaa yrttiä käytetään myös teessä flunssan hoidossa, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Kukkiessaan kasvilla on myös desinfioivia ominaisuuksia.

Kesäisin kotimaisia villiyrttejä kannattaa ehdottomasti hyödyntää — jaa artikkeli ystävillesi, jotta hekin saavat tietää tästä!

Lähde: Sami Tallberg / Readme.fi