Tiesitkö, että kiukaasta on paljon muuhunkin kuin perinteisen makkaran grillaamiseen?

Itse asiassa kokkausmahdollisuudet kiukaan avulla ovat lähes rajattomat! Näin on ainakin jos uskomme uutta Saunakeittokirjaa, jonka on kirjoittanut Katariina Vuori.

Ruoanlaittoa kiukaan avulla

Vuori kertoo, että kiukaalla kokkaaminen on kuin kokkaisi leivinuunilla tai grillillä. Puukiuas on erityisen monipuolinen ruoanlaittoväline: kiukaalla voi valmistaa ruokaa folionyyteissä ja tulipesä toimii uunina saunottelun jälkeen, silloin kun hiillos on parhaimmillaan.

Tulipesässä voi hauduttaa monenlaisia pata- ja laatikkoruokia. On kuitenkin muistettava, että kiukaan lämpötilat eivät ole yhtä tarkasti säädettävissä kuin esimerkiksi uunin. Tästä syystä ei kannata valmistaa mitään mikä vaatii tarkkoja lämpötiloja ja paistoaikoja.

Varo näitä

Kiukaalla grillaamiseen liittyy joitain riskejä, mutta maalaisjärjen käyttämisellä pääsee pitkälle. Alumiinifolio ja uuninkestävät astiat toimivat kiukaalla ja tulipesässä hyvin. Vältä käyttämästä astioita joissa on puisia tai muovisia osia. On myös syytä huomioida, että alumiinifolionyytti voi revetä helposti kiukaan päällä. Asettele nyyttisi siis varovasti kiukaalle – muutoin tuloksena voi olla sulatejuuston tuoksuiset löylyt!

Mikä on erikoisinta mitä sinä olet grillannut kiukaalla? Jaa kokemuksesi alla kommenteissa!

 

Katso myös:

Makkaraherkkuja

 

Lähde: Vantaan Sanomat

 

Kommentit

kommenttia