Asiantuntija kertoo alkoholin haitta- ja hyötyvaikutukset.

Lue alta asiantuntijan tiivistys alkoholinkäyttöön liittyvistä haitta- ja hyötyvaikutuksista:

Urheilijoiden alkoholin vastainen asenne on usein peräisin siitä, että alkoholituotteet eivät sisällä juuri minkäänlaisia ravinteita, joita lihaksesi tai muu kehosi tarvitsee treeniin tai palautumiseen. Etanoli sisältää yhdisteitä, jotka aiheuttavat tunnetun pahoinvoinnin, kun tulee otettua muutama liikaa. Säännöllinen alkoholin nautiskelu saattaa myös vaikuttaa negatiivisesti ruoansulatukseen, mikä vaikeuttaa vitamiinien, aminohappojen ja proteiinien imeytymistä. Tutkimuksen mukaan vain 2-3 kaljaa päivässä voi laskea testosteronitasoja.

Alkoholi sotkee myös tarkoin mietityn ruokavalion, sillä monet alkoholijuomat sisältävät runsaasti kaloreita ja sokereita. Verensokerisi nousee jo muutaman huikan jälkeen kattoon, mikäli sekoitat alkoholia energiajuomien ja limujen kanssa. Alkoholi vaikuttaa myös valintoihisi, joita teet. Tämän vuoksi sorrut syömään aamuyön tunteina hampurilaisia ja pizzoja, vaikka sinun ei pitänyt koskea niihin lainkaan.

Alkoholi ei kuitenkaan pieninä annoksina ole suuresti haitaksi kehollesi, sillä useimmat negatiiviset vaikutukset astuvat peliin vasta, kun on juotu jo useampi annos. 1-2 drinkkiä ystävien kanssa ei tee sinusta lihavaa ja huonovointista. Kohtuullinen ja pieni alkoholin käyttö saattaa tutkimusten mukaan jopa tuoda mukanaan joitakin terveysvaikutuksia. Lasillinen punaviiniä tukee tutkimusten mukaan esimerkiksi sydämen toimintaa. Yksi kalja voi auttaa vastustuskykyäsi ja ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia.

Yhteenvetona voisi todeta, että alkoholin suuremmat haittavaikutukset astuvat peliin vasta silloin, kun lähdetään vetämään ”pää täyteen.” Liika alkoholin käyttö sotkee ruoansulatuksen, rasittaa maksaa ja pilaa ruokavaliosi. Kohtuullisesti nautittuna alkoholi on kuitenkin joissakin määrin jopa hyödyllinen ja tietenkin hauska aine. Harkitulla alkoholinkäytöllä vältyt myös krapulalta, joka on merkki siitä, että kehossasi on jonkinasteinen nestehukka.

Lähde: Mensfitness.com