Syksyisellä säällä metsässä liikkuvien ihmisten tulisi muistaa, että myös punkit ovat vielä elossa ja valmiita kiipeämään uuden uhrinsa kyytiin.

Punkit, jotka viihtyvät hyvin heinikossa, metsissä ja ruohon seassa, ovat niin pieniä että niiden havaitseminen on vaikeaa kunnes ne ovat imeneet itsensä täyteen verta.

Punkit ovat jo itsessään ällöttäviä, mutta ne voivat kantaa myös kahta merkittävää tautia, borreliaa ja puutiaisaivokuumetta (TBE-virusta).

lemons and mint

Kokosimme myös listan öljyistä, joiden tulisi pitää punkit loitolla.

Tässä 5 eteeristä öljyä, jotka ovat täydellisiä punkkien karkoitukseen.

1. Laventeli tuoksuu ihmisten mielestä miellyttävältä, mutta hyönteiset eivät voi sietää sitä.

2. Puolanminttu on mintun sukulainen ja se on myrkyllinen hyönteisille.

3. Sitruunaruoho tuoksuu ihanalta ja siitä valmistettua öljyä voi hieroa suoraan iholle.

4. Eukalyptus pitää hyönteiset loitolla, mutta se voi myös lievittää jo olemassa olevia puremia.

5. Lime tuoksuu hyvältä, vaikkakin hyönteiset vihaavat sitä. Voit levittää öljyä iholle tai suihkuttaa sitä vaatteisiin, jotta ötökät pysyvät poissa.

6. Olet ehkä kuullut että punkit vihaavat valkosipulia. Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan tämä pitää myös paikkansa. Valkosipulia syöneet ihmiset saavatkin pienemmällä todennäköisyydellä punkin kuin ne jotka eivät syöneet valkosipulia.

Punkkien vuoksi ei kannata jättää matkoja tekemättä, mutta vaaroista sekä riskeistä on silti hyvä olla tietoinen. Luonnossa ja ulkona oleskelun jälkeen kannattaa myös tehdä nopea tarkastus, ettei ihoosi ole tarttunut ei toivottuja salamatkustajia.

Jaa uutinen Facebookissa, jotta läheisesi osaavat suojautua punkeilta mahdollisimman hyvin!