Tässä muutama vinkki joiden avulla onnistut kakun leipomisessa.

 

1. Anna kananmunien lämmetä huoneenlämpöisiksi ennen leivontaa

Olet varmasti tietoinen voin lämmittämisen tarpeellisuudesta, mutta sama pätee myös kananmuniin. Huoneenlämpöiset kananmunat emulgoituvat paremmin kuin kylmät – maistat kyllä eron.

 

2. Valitse hyvä resepti – ja noudata sitä

Ruoanlaitossa voi ja kannattaakin improvoisoida, mutta ei leipomisessa. Valitse siis hyvä resepti ja noudata sitä mahdollisimman tarkasti – näin kakusta tulee juuri niin kuohkea ja makoisa kuin se voi olla. Koristelussa voit käyttää enemmän mielikuvitusta.

 

3. Annostele jauhot oikein

Kun mittaat kulhoon reseptin vaatimaa määrää jauhoja, tee se oikein: Annostele mittakuppiin lusikalla jauhoja ja pyyhkäise sitten veitsellä ylimääräinen jauhokukkurallinen pois. Jos kauhot jauhoa pussista suoraan mitalla kulhoon, jauhoa tulee helposti liikaa. Tämä johtuu siitä että jauho pakkautuu helposti liian tiiviisti mittakuppiin.

 

4. Käytä reseptin mukaista vuokaa

Jos paistovuokasi on eri kokoinen kuin reseptissä suositellaan, niin kakun paistoaika on myös erilainen. Pyri siis käyttämään aina reseptissä suositeltua vuokaa.

 

5. Esilämmitä uuni

Uuni on tärkeää aina esilämmittää siihen lämpötilaan jonka resepti vaatii. Jos laitat kakun kylmään uuniin, paistoaika muuttuu ja reseptin paisto-ohjeet eivät enää päde.

 

6. Aseta kakkutaikina keskelle uunia

Leipomukset paistuvat tasaisimmin kun asetat ne mahdollisimman keskelle uunia. Tällöin ilma pääsee liikkumaan vapaasti joka puolella uunia.

 

7. Laita kakkutaikina heti uuniin kun se on valmis

Sitä kuohkeamman kakun saat mitä nopeammin laitat taikinan uuniin.

 

8. Älä availe uunin ovea turhaan

Kakkua tekisi mieli kurkistella, mutta kannattaa malttaa mielensä. Aina kun avaat uunin oven, uuniin pääsee kylmää ilmaa. Tämä laskee uunin lämpötilaa ja voi pahimmillaan pilata kakun rakenteen.

 

9. Viilennä kakkupohjat ylösalaisin

Kun asetat kakkupohjat uunista viilennysritilälle väärin päin, niistä tulee tasapohjaisempia.

 

 

Katso myös:

Lisää kakkuinspiraatiota

Lisää leivontaniksejä

Lisää keittiöniksejä

 

 

Lähde: RealSimple, BBCGoodFood

Kommentit

kommenttia