Hyvä ruokavalio on tasapainoisen ja onnellisen elämän perusta. Mutta joskus voi olla vaikea tietää tai tunnistaa, mitä vitamiineja tai hivenaineita kehosi tarvitsee enemmän.

Yksi yleisimmistä on raudan puutostila, jonka oireista tuhannet ihmiset kärsivät tietämättään mistä on kyse.

Rauta ylläpitää veren hapenottokykyä, ja auttaa samalla tuottamaan dopamiinia, joka vaikuttaa lihasten toimintaan ja mielialaan – jonka avulla ihminen pysyy iloisena ja terveenä.

Jos rautaa saa kuitenkin liian vähän niin keho ei pysty toimimaan optimaalisesti. Raudan puutostila voi johtaa myös anemiaan, joka heikentää vastustuskykyä, mielialaa ja keskittymiskykyä.

Katso alapuolelta raudan puutostilan yleisimmät oireet:

1. Hengästyt tavallista helpommin

Raudan puutostila heikentää veren hapenottokykyä. Tämän vuoksi hengästyt helpommin ja pienikin rasite voi tuntua tavallista uuvuttavammalta.

2. Olet väsynyt ja uupunut

Keho tarvitsee rautaa hemoglobiinin tuottamiseen ja hapen kuljettamiseen. Veren punasolut sisältävät hemoglobiinia ja liian vähäinen raudan määrä aiheuttaa väsymystä sekä uupumusta.

3. Kärsit keskittysmisvaikeuksista

Raudan puutostila vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, jonka seurauksena ne toimivat tavallista huonommin. Tämä voi aiheuttaa muun muassa keskittymisvaikeuksia.

4. Tulet tavallista helpommin kipeäksi

Raudan puutostila voi ilmentyä tavallista runsaampana sairasteluna. Puutostila heikentää vastustuskykyä ja kehosi keinoja taistella bakteereja ja viruksia vastaan.

5. Lihaksesi eivät palaudu

Treenin jälkeen on tavallista tuntea lihaskipua. Mutta jos palautuminen ja kipu kestävät tavallista kauemmin niin jokin on luultavasti pielessä. Lihakset tarvitsevat rautaa, jotta ne voivat palautua treenin jälkeen.

6. Päänsärky ja pahoinvointi

Raudan puutostila voi aiheuttaa pahoinvointia ja päänsärkyä. Näiden oireiden tulisi kuitenkin kadota nopeasti, kun raudan määrä lisääntyy ruokavaliossa.

7. Kynnet ovat heikot ja huonovointiset

Jos kyntesi ovat ohuet, halkeilevat tai kupruiset niin tämä voi viitata raudan puutostilaan. Raudan puutostila näkyykin nopeasti kynsissä.

8. Kalpeus

Raudan puutostila aiheuttaa kalpeutta. Tämä aiheutuu punasolujen vähäisestä määrästä, josta kerroimme aiemmin.

9. Sydämentykytys

Sydämentykytys on yksi raudan puutostilan merkeistä, mutta se voi johtua monista muistakin tekijöistä.

Jaa tämä uutinen Facebookissa, jotta raudan puutostilasta kärsivät ihmiset saisivat oireisiinsa mahdollisimman nopeasti apua.