Tiesitkö että nämä arkipäiväiset ruoat ovat myrkyllisiä?

Ruokien ja juomien myrkyllisyys on tietenkin suhteellista, sillä moni nauttii myös alkoholia, joka on suhteellisen vahvaa hermomyrkkyä – ainakin näihin ruokiin verrattaessa.

Ongelmia syntyy usein vasta silloin, kun lievästi myrkyllisiä ruokia nauttii poikkeuksellisen suuria määriä tai huomattavan pitkällä aika välillä.

Selleri

Tiedän mitä ajattelet. ”Selleri on ainut ruoka jota syödessä menee enemmän kaloreita kuin tulee, sen täytyy olla terveellistä!” Kyllä, selleri on terveellistä mutta samalla se sisältää psoraleeni -nimistä myrkkyä, joka voi aiheuttaa ihollesi oireita.

Oireet huomaa ihosta, joka voi muuttua hieman auringossa palaneen ihon kaltaiseksi. UV-valon ja liian sellerin välttäminen tulisi kuitenkin auttaa.

Kananmunat

Kananmunat ovat erinomainen proteiinilähde ja ne sisältävät lukuisia ravintoaineita, mutta niissä on kuitenkin yksi haittapuoli. Avidiini proteiini voi sitoa itseensä B7-vitamiinia (biotiinia) ja estää kehoasi saamasta kyseistä vitamiinia. Tätä voi kuitenkin välttää keittämällä kananmunat huolellisesti ja syömällä vähemmän raakoja kananmunia.

Soijapavut

Raa’at soijapavut sisältävät paljon antiravinteita, yksi varteenotettavimmista on fytiinihappo. Se voi vähentää kehosi kykyä imeä sinkkiä, D-vitamiinia ja rautaa. Ongelman voi kuitenkin ehkäistä keittämällä tai kypsentämällä papuja muilla menetelmillä.

Laktritsi

Suomalaisten herkut: salmiakki ja lakritsi.  Eräs nainen söi lakritsia noin 1,8 kiloa viikossa ja sai sydänkohtauksen. Kävi ilmi että lakritsi sisälsi glysyrritsiinia, joka vähensi kaliumin määrää niin radikaalisti että nainen sai sydänkohtauksen. Vain 100 grammaa lakritsia päivittäin nautittuna voi johtaa samaan lopputulokseen, mutta oireet lievenevät nopeasti sen myötä kun lakritsin syömistä vähentää tai lopettaa kokonaan.

Omenat

Toinen suomalaisten rakastama herkku: omena! Omenissa on kahta erilaista myrkkyä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Omenan siemenet sisältävät paljon amygdaliinia, joka on syaniidi -nimisen hermomyrkyn ensiaste.

Omenissa kasvavat homelajit voivat edistää patuliini -nimisen karsinogeenin muodostumista. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Mansikat

Mansikat voivat lehtikaalin ja muiden kaalien tavoin sisältää goitrogeenejä, jotka ehkäistä odin imeytymistä. Jodin puute voi johtaa struuman muodostumiseen. Kaupasta saatavat suolat sisältävät kuitenkin tänä päivänä jodia, joten tämä tulee tuskin olemaan ongelma.

Mantelit

Niin kuin omenan siemenet, mantelit sisältävät amygdaliinia, joka voi johtaa syaniidin muodostumiseen. Kaupassa saatavilla olevat mantelit sisältävät kuitenkin niin pieniä määriä amygdaliinia ettei mitään hätää tulisi olla. Sinun tulisi olla varovaisempi villien mantelien kanssa, sillä ne sisältävät huomattavasti suuremman määrän myrkkyä.

Tonnikala

Tonnikala sisältää luonnostaan paljon histamiinia, joka voi aiheuttaa myrkytyksen. Oireet viittaavat usein allergiseen reaktioon, joten nämä kaksi menevät helposti sekaisin. Myrkytys tulee useimmiten tilanteissa, joissa kalaa ei olla pidetty tarpeeksi kylmässä, jonka seurauksena histamiinin määrä kasvaa.

Monet arkipäiväiset ruoat sisältävät myrkkyä, tosin oireet ja vakavat terveyttä uhkaavat tapaturmat ovat harvinaisia. Sinun tulisi syödä suuria määriä kerralla tai paljon pitkällä aika välillä, jotta todellinen terveydellinen riski olisi olemassa. 

Jaa uutinen, jotta ihmiset ovat tietoisia potentiaalisesti myrkyllisistä ruoista! 

Lähde: foodbeast.com