Yhdysvaltalaisen Institute of Medicinen ohjeistuksen mukaan foolihappoa tulisi saada 400 mikrogrammaa päivässä.

Foolihappo on elimistölle elintärkeä vitamiini, sillä se auttaa kehoa tuottamaan ja korjaamaan DNA:ta sekä tuottamaan punasoluja. Jos keho ei saa tarpeeksi foolihappoa, elimet eivät saa tarpeeksi happea jonka seurauksena niiden toimintakyky rajoittuu. Foolihapon vaje voi aiheuttaa myös anemiaa ja muita oireita.

7. Kognitiiviset ongelmat

Foolihappo on elintärkeä aine keskushermostolle. Foolihapon puutos voi aiheuttaa masennusta, keskittymisvaikeuksia ja hermostuneisuutta. Pitkän jatkunut foolihapon puutos voi nostaa riskiä dementian ja Alzheimerin kehittymiselle.

6. Kipuja eri puolilla kehoa

Joskus foolihapon puute voi aiheuttaa anemiaa, jonka vuoksi aivosi eivät saa tarpeeksi happea. Tämän seurauksena aivojen verisuonet turpoavat ja saat päänsärkyä. Aivosi eivät ole kuitenkaan ainoa elin, joka kärsii hapenpuutteesta. Foolihapon puutos voi aiheuttaa kipua erityisesti rinnan ja jalkojen alueella.

5. Kalpea iho

Hemoglobiini (punasoluissa oleva proteiini) vastaa hapen kuljettamisesta. Foolihapon puutos vähentää punasolujen määrää, jonka seurauksena kehosi ei saa tarpeeksi happea. Tämä voi aiheuttaa lihasten heikotusta, huimausta sekä kalpean ihon.

4. Tiheä hengitys

Jos huomaat että hengität tavallista tiheämmin ilman järkevää selitystä, tämä voi tarkoittaa sitä että kehosi ei saa tarpeeksi happea vähäisten punasolujen vuoksi. Myös leposyke voi olla tavallista korkeampi.

3. Ruoansulatusvaivat

Pahoinvointi, oksentaminen, mahakipu ja ripuli voivat olla merkki foolihapon puutoksesta.

2. Suussa olevat haavat & rakkulat sekä kielen turvotus

Nämä oireet ilmaantuvat yleensä silloin, kun foolihapon määrä elimistössä on vakavan alhainen. Kielesi voi näyttää turvonneelta, punaiselta tai kiiltävältä. Punasolujen vähäinen määrä voi aiheuttaa kipua nielemisen aikana.

1. Makuaistin heikkeneminen

Joidenkin tutkimusten mukaan foolihapon puutos voi aiheuttaa makuaistin heikkenemistä. Tämä aiheutuu, kun kielessä olevat makuhermot eivät pysty lähettämään viestejä keskushermostoon.

Puhumme usein C-, D- ja B-vitamiinin merkityksestä – samalla kannattaa muistaa että muutkin vitamiinit ovat äärimmäisen tärkeitä hyvinvointimme kannalta.

Jaa tieto Facebookissa, jotta ystäväsi muistavat syödä ruokia joissa on foolihappoa.

Lähde: Brightside.me