Kesä on torien ja kauppahallien kulta-aikaa.

Tässä muutama asia joita ei kannata tehdä torilla tai kauppahallissa shoppaillessa – ainakin jos haluat välttää pahaa silmää niin myyjiltä kuin muilta asiakkailtakin.

1. Syöt maistiaisia niin että napa paukkuu

Jos sinulla ei ole aikomustakaan ostaa maistiaistuotetta, niin älä ainakaan ahmi maistiaisia kuin ne olisivat lounaasi. Se on erittäin epäkohteliasta. Maistiaiset eivät ole ilmaisia kauppiaille, ja sinut kyllä muistetaan jos et koskaan osta mitään.

2. Työnnät muualta tuomasi roskat kauppiaan omaan pikkuroskikseen

Useimmat torimyyjät ja kauppahallin kauppiaat vievät myyntipisteellä syntyneet roskat kotiinsa, omaan henkilökohtaiseen roska-astiaansa. On epäkohteliasta heittää muualta tuomasi roskat kauppiaan roskakoriin, varsinkin jos vieressä olisi julkisiakin roska-astioita.

3. Päästät lemmikkisi lähelle ruokia

Älä päästä koiraasi haistelemaan myytävänä olevia ruokia, vaikka se olisi miten söpöä. Jos ruoka päätyy kosketuksiin koiran kanssa, päätyy se mitä todennäköisimmin jäteastiaan.

4. Tinkaat kuin viimeistä päivää

Tinkaaminen ei varsinaisesti kuulu kulttuuriin silloin kun kyseessä on ruoan myynti torilla tai kauppahallissa. Kukkasia tai tuoretuotteita myyvältä kauppiaalta voi kysyä tarjousta juuri ennen sulkemisajankohtaa, mutta muussa tapauksessa tinkaaminen tuskin tuottaa tulosta – ja vaikuttaa moukkamaiselta.

5. Kyselet mistä myytyä tuotetta voi ostaa

Tori- tai kauppahallikauppias on edessäsi siksi että hän haluaa myydä tuotetta juuri siinä, juuri sillä hetkellä. Jos olet ottanut maistiaisen ja pitänyt siitä, niin on varsin kohteliasta ostaa tuotetta myyjältä joka auliisti maistatti sitä.

6. Näpelöit hedelmiä ja kasviksia

Jos päätät ostaa vaikkapa tomaatteja, niin niiden kypsyysastetta voi toki testata puristelemalla niitä hieman. Se kannattaa kuitenkin tehdä vasta kun olet päättänyt mistä tiskistä niitä ostat. Tällöin voit käyttää kauppiaan tarjoamaa muovipussia ”suojahansikkaana” – näin puristelu on hygieenistä etkä saa pahaa silmää kauppiaalta ja muilta asiakkailta.

7. Lompakossasi on vain 50 euron seteleitä

Torimyyjien vaihtokassa on usein varsin rajallinen, joten he arvostavat kolikoilla ja pienillä seteleillä maksamista.

 

Katso myös:

Lisää ruokavinkkejä

 

 

Lähde: TheKitchn

Kommentit

kommenttia