Nyt kumotaan myyttejä!

Alkoholiin liittyy monia myyttiä ja vääriä uskomuksia, jotka jatkavat elämäänsä ”isältä pojalle” tai ”äidiltä tyttärelle”. Tässä niistä seitsemän.

Seitsemän alkoholimyyttiä, joihin moni uskoo:

1. ”Alkoholi ja energiajuomat ”buustaavat” humalatilaa”

Moni juo energiajuomapitoisia alkoholidrinkkejä sillä uskomuksella, että niistä saa eräänlaisen ”energisen humalatilan”. Totuus on kuitenkin se, että energiajuomien kofeiini peittää alleen alkoholin keskushermoston toimintaa hidastavat vaikutukset. Tällöin riskinä on, että bilettäjä juo huomaamattaan enemmän alkoholia kuin oli tarkoitus. Seuraavana aamuna pää on entistäkin kipeämpi.

2. ”Kahvi ja kylmä suihku auttavat krapulaan”

Krapulaan ei auta muu kuin aika ja lepo – vain näiden avulla alkoholi poistuu verestäsi ja selviät krapulastasi. Kahvinjuominen voi auttaa sikäli että se nesteyttää – vettä tulisikin juoda paljon niin juhlinnan aikana kuin krapulassakin. Krapulaoireiden yksi tärkeä syy on nestevajaus.

3. ”Tummat alkoholijuomat ovat terveellisempiä”

On totta että tummissa oluissa ja punaviineissä on tyypillisesti hieman enemmän antioksidantteja, flavonoideja ja polyfenoleja kuin vaaleissa versioissa. Asialla on kuitenkin myös kääntöpuoli: Mitä tummempaa juoma on, sitä enemmän siinä on myös haitallisia ja lievästi toksisia yhdisteitä, joita pulloon päätyy valmistusvaiheiden sivutuotteina. Tästä johtuu aivan oikea havainto, että tummista viinoista seuraa usein hieman pahempi krapula kuin vaaleista.

4. ”Mitä vanhempaa viini on, sitä parempaa se on”

Joihinkin viineihin väite pätee, joihinkin ei. Tietyt viinilajikkeet paranevat ajan myötä ja oikein säilöttynä, mutta moni viini menettää makunsa ja antioksidanttipitoisuutensa vuosien myötä. Kaikki viinit eivät suinkaan parane vuosien säilytyksen myötä, vaan päinvastoin härskiintyvät.

5. ”Tummat oluet ovat vahvempia ja alkoholipitoisempia kuin vaaleat”

Monissa tummissa oluissa (mm. Guinnessissa) on itse asiassa vähemmän alkoholia kuin useimmissa vaaleissa oluissa. Tummat oluet vain näyttävät ”paksummilta” ja ”vahvemmilta”, mutta sisältävät usein vähemmän sekä kaloreita että alkoholia.

6. ”Särkylääke illalla ehkäisee päänsäryn aamulla”

Tämä ajatus voi olla jopa hengenvaarallinen. Ibuprofeeni ja aspiriini voivat yhdessä alkoholin kanssa ajan myötä aiheuttaa maksavaurioita. On myös vaarallista ajatella kuittaavansa krapulan pillerillä – tällainen ajattelutapa voi pahentaa humahalakuisen juomisen aiheuttamia ongelmia.

7. Nakkikioskilla käyminen juhlinnan jälkeen ehkäisee krapulaa

Rasvainen ruoka juhlinnan jälkeen ei auta – se voi itseasiassa pahentaa huonoa oloa, koska se voi yhdessä alkoholin kanssa aiheuttaa närästysoireita nukkumaanmennessä. Jos haluat rasvaisesta ruoasta jotain hyötyä krapulanhallintaan, syö sitä ennen juominkeja. Tällöin se hidastaa alkoholin imeytymistä mahasta verenkiertoon. Jälkikäteen syöty roskaruoka ei enää ehdi hidastamaan alkoholin imeytymistä – alkoholi on jo verenkierrossasi.

 

Katso myös:

Lisää alkoholiasiaa

 

 

Lähde: DrinkWire, Greatist