Et polta etkä syö hirveän epäterveellisesti.

Ajattelet siis varmaankin eläväsi suhteellisen tervettä elämää. Asiat eivät kuitenkaan välttämättä ole niin yksinkertaisella tolalla: tutkimusten valossa eräät varsin arkiset tavat ja tottumukset voivat lyhentää elämää yhtä paljon kuin tupakointi.

Tässä kuusi sellaista tapaa ja tottumusta:

1. Istuminen

Vaikka liikkuisit paljon, niin se ei tuoreiden tutkimustulosten valossa näytä ehkäisevän pitkäaikaisen istumisen aiheuttamia ongelmia. Eräässä kanadaistutkimuksessa selvisi, että istuminen ja muu liikkumattomuus johtaa jopa 160 000 syöpätapaukseen vuosittain.

2. Runsaasti lihaa sisältävä ruokavalio

Punainen liha ja juustot sisältävät IGF-1 -nimistä hormonia, jonka on todettu vauhdittavan syöpäsolujen syntymistä ja kasvua. Eräässä kalifornialaistutkimuksessa tehtiin myös vastikään mielenkiintoinen havainto keskiajan ihmisten ruokailutottumuksista: Paljon eläinproteiinia syöneet ihmiset kuolivat neljä kertaa todennäköisemmin syöpään kuin he jotka söivät eläinproteiineja vain vähän. Paljon lihaa sisältävä ruokavalio näyttäisi siis lisäävän syöpäkuolleisuutta saman verran kuin aktiiivinen tupakointi! Katso täältä terveellisiä kasvisruokavaihtoehtoja

3. Kaasuhella

Kaasuhellat päästävät ilmoille samoja haitallisia kaasuja kuin tupakka: mm. häkää, typen oksideja ja formaldehydiä. Jokainen kaasuhellan käyttökerta voi siis vastata passiivista tupakointia, etenkin jos et käytä liesituuletinta.

4. Väärät ruokaöljyt

Oliiviöljy on saanut viimevuosina paljon suitsutusta terveellisyytensä ansiosta. Oliiviöljy ei kuitenkaan ole hyvä valinta paistorasvaksi – se on itseasiassa erittäin epäterveellinen paistorasvavaihtoehto. Tämä johtuu siitä että sen rasvamolekyylit hajoavat ja muuttuvat epäterveellisiksi joutuessaan kuumalle pannulle. Esimerkiksi avokado- tai rypsiöljy on parempi ja terveellisempi rasvavaihtoehto paistamiseen. Oliiviöljy on terveellisimmillään sellaisenaan, esimerkiksi salaatinkastikkeena.

5. Solarium

Journal of the American Medical Association -järjestön tutkimuksessa selvisi, että solariumit aiheuttavat Yhdysvalloissa vuosittain peräti 420 000 ihosyöpätapausta. Tupakointi puolestaan aiheuttaa vuosittain ”vain” 226 000 keuhkosyöpätapausta. Terveellisin tapa hankkia ihoon väriä on syödä karotenoidipitoisia ruokia – katso täältä tomaatti– ja porkkanaherkkuja!

6. Univaje

Krooninen univaje ei pelkästään tee sinusta kärttyistä, se voi myös tappaa. Univaje aiheuttaa pitkittyessään verenpaineen nousua, mikä voi johtaa sydänkohtauksiin tai aivohalvaukseen. Erään tutkimuksen mukaan alle kuuden tunnin yöunet vastaavatkin terveysvaikutuksiltaan aktiivista sauhuttelua.

terveysnappi

Lähde: Prevention