5 yleistä virhettä kasvisten käsittelyssä – tuhoavat niiden ravinteikkuuden

Se miten syöt kasviksesi, vaikuttaa niiden ravinteikkuuteen.

Vihannekset ovat terveellistä syötävää, mutta huolimattomalla käsittelyllä voi tuhota niiden ravinteikkuuden. Alla viisi yleistä virhettä.

5 yleistä virhettä kasvisten käsittelyssä – älä tee näitä:

1. Syöt tomaatit tuoreina

Tomaateista imeytyy enemmän terveellisiä lykopeenejä kehoosi silloin kun tomaatteja on ensin kypsytetty. Esimerkiksi tomaattipyree onkin siis terveellisempi valinta kuin tuore tomaatti!

2. Keität vihanneksesi

Vihannesten keittäminen on huonoin tapa lämmittää niitä – oli kyse sitten pinaatista tai parsakaalista. Keittäminen hävittää ison osan kasvisten antioksidanteista, koska ne liukenevat keitinveteen. Parempi tapa lämmittää vihanneksia onkin esimerkiksi höyryttäminen.

3. Syöt kasvikset rasvattoman salaatinkastikkeen kanssa

Useimmat ravintoaineet vaativat rasvaa kumppanikseen jotta suolisto voi hyödyntää ne. Rasvaton salaatinkastike onkin huono valinta: Se sisältää usein rasvan sijaan sokeria eikä siis rasvattomana auta vihannesten ravintoaineiden imeytymistä suolistosta kehon käyttöön.

4. Heität valkosipulin suoraan pannulle heti pilkottuasi sen

Tutkimusten mukaan valkosipulin terveellisin ainesosa – allisiini – on siitä erikoinen yhdiste, että sitä alkaa muodostua valkosipuliin vasta kun sipuli on leikattu tai murskattu ja se on seissyt tämän jälkeen kymmenisen minuuttia. Allisiini myös tuhoutuu nopeasti lämmössä, joten valkosipulia ei kannata kuumentaa liiaksi.

5. Pilkot porkkanan ennen keittämistä

Porkkana kannattaa pilkkoa vasta keittämisen jälkeen, koska tällöin keitinveteen liukenee mahdollisimman vähän terveellisiä yhdisteitä, mm. karotenoideja. Porkkana on tomaatin ohella yksi vihanneslaji jonka terveyttä edistävät ominaisuudet paranevat lämmittämisen jälkeen.

Katso täältä porkkanaisia herkkuja!

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

 

 

Lähde: TheKitchn