Ruokahävikki ei ole vain ympäristön kannalta iso ongelma, se käy myös kukkaron päälle.

Tässä viisi yleistä mokaa, jotka johtavat ruokahävikkiin.

1. Et suunnittele ostoslistaa ennen kauppaan lähtöä

Ostoslistan tekeminen on helpoin tapa välttää ruokahävikkiä. Näin et sorru hetken mielijohteesta erikoisiin herkkuihin jotka jäävät kuitenkin kaapin perälle pahentumaan. Voit ottaa jääkaapin sisällöstäsi myös valokuvan ennen kauppaan lähtöä – siitä näet mitä vielä tarvitset ja mitä jo on.

2. Ostat aina tarjoustuotteita

Tarjoustuotteisiin ei kannata ”sokeasti” tarttua. Isokokoiset tarjouspakkaukset voivat helposti jäädä pahentumaan käyttämättöminä. Mieti mitä tarvitset ja osta sen mukaan, älä tuijota hintoja ja tarjouksia.

3. Ostat vain monipakkauksiin pakattuja tuotteita

Monipakkauksissa myytävät tuotteet ovat usein kappalehinnaltaan edullisempia, mutta ne ehtivät usein myös pahentua. Suosi mieluummin irtotavaraa ja poimi esimerkiksi vihannekset ja hedelmät irtotuotelaareista. Näin ehkäiset myös pakkausjätteen syntyä.

4. Olet aina valmiina vieraita varten

Vierasvara on nykyään hieman vanhentunut käsite, kun ihmiset pääsääntöisesti ilmoittavat tulostaan hyvissä ajoin. Vierasvararuoka ehtii usein pahentua tai vähintäänkin eltaantua, jolloin sitä ei ole mielekästä edes tarjota kenellekään. Osta siis vierasvara mieluummin tarpeen mukaan ennen vieraiden tuloa.

5. Et kiinnitä huomiota annoskokoihin

5 – 10 vuotias syö noin puolet siitä mitä aikuinen. Osta siis ruokaa todellisen tarpeen mukaan.

Lähde: ESS

Kommentit

kommenttia