Näin vältät pahimmat keittiövirheet.

Kokkailu ei useinkaan ole rakettitiedettä, mutta tietyt virheet tuppaavat toistumaan kerta toisensa jälkeen. Tässä niistä kymmenen yleisintä.

1. Keität pastan pienessä kattilassa

Pieni kattila saa pastat tarttumaan toisiinsa ja tekee muutenkin kokin elämästä vaikeaa. Käytä mieluummin isoa kattilaa, jossa pastat saavat kypsyä riittävässä vesimäärässä. Tällöin et tarvitse edes öljyä.

2. Lisäät öljyä pastakattilaan

Öljystä puheenollen, sitä ei kannata lisätä pastakattilaan. Riittävä vesimäärä ja reippaasti kiehuva vesi takaavat että pastasta ei muodostu yhtenäistä klönttiä ja että tulos on herkullinen. Öljy ehkäisee pastan tärkkelystä irtoamasta keitinveteen, minkä seurauksena keitinvedestä ei ole hyötyä kastikkeen maustamisessa (ks. seuraava kohta)

3. Heität pois pastan keitinveden

Älä tee näin, vaan lorauta tilkka keitinvettä pastakastikkeeseen. Näin keitinveden tärkkelys suurustaa kastikkeen entistä ruokaisammaksi ja paksummaksi.

4. Säilytät oliiviöljyä ikkunan vieressä

Oliiviöljy tulisi ehdottomasti säilyttää kaapissa suojattuna auringonvalolta ja lämmöltä. Oliiviöljy härskiintyy nopeasti auringonvalon vaikutuksesta.

5. Käytät oliiviöljyä paistorasvana

Oliiviöljyn rasvamolekyylit rikkoutuvat melko alhaisessa paistolämpötilassa, muodostaen karsinogeenisiä yhdisteitä. Lorauta oliiviöljy mieluummin salaatin päälle ja käytä paistamiseen esimerkiksi rypsiöljyä.

6. Heität pois kovat juustonkäntyt

Juustonjämiä ei kannata heittää pois (jos ne eivät ole homeessa), vaan käyttää esimerkiksi keittojen maustamiseen.

7. Säilytät tomaatteja jääkaapissa

Tomaattien solurakenne on sellainen, että se vioittuu herkästi jääkaapissa. Tämän huomaat maussa – paitsi jos olet aina säilyttänyt tomaatteja jääkaapissa – siinä tapauksessa kannattaa kokeilla joskus tomaattia joka ei ole jääkaapissa käynyt.

8. Peset veitsesi tiskikoneessa

Kokkiveitsiä ei kannata laittaa tiskikoneeseen, koska siellä ne tylstyvät erittäin tehokkaasti. Veisten terät hakkaavat. Veitset kannattaa tiskata käsin.

9. Laitat kaiken ruoan kerralla paistinpannulle

Jos tavoitteenasi on ruskistaa ruokasi rapeaksi, niin paistinpannua ei kannata ängetä täyteen. Rapeimman tuloksen saat kun jätät pannulle reilusti tilaa. Liian täyteen ahdetulla paistinpannulla ruoka ei tule rapeaksi, koska ruoista nouseva ja niiden alle jäävä kosteus tekee niistä vetisiä. Jos haluat ruskistaa enemmän kerralla, osta isompi paistinpannu.

10. Aloitat ruskistamisen kylmällä pannulla

Jos lorautat kylmälle pannulle öljyä, asetat pihvit sille ja käännät lämmön päälle, teet kaiken väärin. Rapean pinnan saat lämmittämällä paistinpannua kunnolla ennen kuin asetat pihvit sille. Pihvien kuuluu alkaa sihistä heti kun asetat ne pannulle.

Katso myös:

Lisää keittiövinkkejä

 

Lähde: Food And Wine, RealSimple

Kommentit

kommenttia