Nykyään kaupasta voi löytää kymmeniä erilaisia öljyä: rypsiöljystä avocadoöljyyn ja hamppuöljystä pellansiemenöljyyn. Mitä ja miten näitä tulisi käyttää?

  1. Rypsiöljy

Suomalaisten eniten käyttämä öljy, joka tulee kotimaasta. Rypsiöljy sisältää paljon välttämättömiä omega-3-rasvahappoja ja sopii neutraalin makunsa vuoksi miltein ruokaan kuin ruokaan leivonnasta paistamiseen.

  1. Oliiviöljy

Toinen kaikille tuttu öljy on oliiviöljy. Se sisältää myös paljon tärkeitä omega-3-rasvahappoja ja on tärkeä osa esimerkiksi terveelliseksi ylistettyä välimeren ruokavaliota. Kaikenlaista oliiviöljyä ei tulisi kuitenkaan kuumentaa korkeissa lämpötiloissa. Extra-neitsyt ja neitsyt oliiviöljyä tulisi käyttää sellaisenaan ruokiin tai kuumentaa varoen.

  1. Avocadoöljy

Suomessa vähän käytetty avacadoöljy on todellisuudessa oikea terveyspommi. Maku on myös pehmeä ja paljon miedompi kuin oliiviöljyssä. Avocadoöljy sopii niin kylmiin kuin kuumiinkin ruokiin ja leivontaan. Kokeile sitä esimerkiksi salaatteihin.

  1. Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöljy sopii hyvin ruuanlaittoon, joten voit kokeilla korvata rypsiöljyn ja oliiviöljyn sillä. Lähes mauton öljy sisältää myös runsaasti E-vitamiinia avocadoöljyn tavoin.

  1. Kookosöljy

Viimevuosina myös Suomessa trendiksi noussut kookosöljy sopii monenlaiseen ruuanlaittoon ja leivontaan. Kookosöljy valmistetaan kookoksen hedelmälihasta, joten sillä on hyvin ominainen kookoksen maku. Sen on myös väitetty auttavan monenlaisiin sairauksiin Altzheimerin taudista stressiin.

  1. Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenöljy sopii täydellisesti leivälle ja salaatteihin. Kuumentamiseen se ei sovellu kovin hyvin, mutta sitä kannattaa silti käyttää muiden öljyjen lisäksi sen erinomaisten terveysvaikutusten vuoksi. Sen on sanottu vaikuttavan verensokeriin ja lisäävän sydämen terveyttä.

  1. Seesamiöljy

Seesamiöljyä voi kokeilla käyttää rypsi- ja oliiviöljyn tapaan keittiössä. Siinä on pieni pähkinäinen maku joka voi olla tuttu jos olet tutustunut aasialaiseen keittiöön.

Jaa artikkelia eteenpäin!