Alkoholi ja tupakka tappavat tappavat miehiä enemmän kuin naisia – tämän totuuden moni jo tietääkin. Tilastoissa viinan ja tupakan vaikutukset näkyvät karulla tavalla: Tänä vuonna syntyvän poikavauvan eliniänodote on jopa kuusi vuotta alhaisempi kuin tyttövauvan – tämä johtuu lähes yksinomaan tupakasta, viinasta ja osin myös miesten tapaturmaherkkyydestä. Toisaalta nykynuoriso ei pidä viinaa tai tupakkaa enää niin tavoiteltavina kuin aiemmat sukupolvet, joten tältä osin sukupuolten välinen ero voi kaventua ennustetusta.

 

 

Elinikäeroissa näkyvät geenit ja elintavat

Naisten ja miesten eliniän eroja on haettu elintapojen lisäksi geeneistä ja ihmisen biologiasta. Tutkijat ovatkin löytäneet monia vakuuttavia selityksiä sille miksi naiset elävät niin paljon pidempään kuin miehet: Ensinnäkin naishormoni estrogeenin on todettu useissa tutkimuksissa ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja. Toisaalta naisten geenien on myös havaittu kantavan miesten geenejä pidempiä telomeerejä – mitä pidemmät telomeerit, sitä pidempään solut voivat jakautua ja sitä pidempään yksilö voi selviytyä.

Helsingin Sanomien haastattelema THL:n professori Jussi Huttunen antaa myös varsin yllättävän näkemyksen siitä miksi miesten ja naisten eliniän odotteet ovat niin erilaiset: ”Naiset hakeutuvat hanakammin hoitoon ja noudattavat tunnollisemmin lääkärin neuvoja. Miehet toimivat päinvastoin: valittavat pikkuvaivoja, mutta menevät vakavan sairauden yllättäessä lääkäriin vasta kun on liian myöhäistä.”

 

 

Summa summarum

Oli miesten ja naisten ikäeron selittäjä mikä hyvänsä, niin ainakin yhdestä asiasta voidaan olla varmoja: Kasvisruoat eivät ainakaan elämää lyhennä – katso siis täältä suomalaisten ruokablogistien tuoreimmat kasvisherkut!

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: HS

Kuva: Karen Beate Nøsterud – norden.org