Luulitko että syntymävuotesi kertoo kaiken ikääntymisestäsi? Väärin!

Kehon todellinen ikä paljastuu, kun tarkastellaan asioita solutasolla. Geenien kromosomien päissä olevat telomeerit kertovat lahjomattoman totuuden: Mitä lyhyempiä ne ovat, sitä raihnaisempi kehosi on. Telomeerit lyhenevät koko elinikäsi ajan. Mitä nopeammin se tapahtuu, sitä nopeammin kehosi myös ikääntyy.

Välimerellinen ruokavalio – avain pitkäikäisyyteen?

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan telomeerien pituudella ja välimerellisen ruokavalion noudattamisella on selkeä yhteys: mitä lähempänä välimerellisen ruokavalion ideaalia henkilön ruokavalio on, sitä pidempiä ovat kromosomien telomeerit.

Välimerelliseen ruokavalioon kuuluvat erityisesti kasvikset, oliiviöljy, pähkinät, hedelmät, kalat ja täysjyväviljat. Välimeren maissa ei syljetä lasiin, joten alkoholia ja punaista lihaakin voi nauttia, mutta vain kohtuudella.

Tutkimustulosten mukaan välimerellistä ruokavaliota noudattavien koehenkilöiden telomeerit olivat huomattavasti pidempiä kuin tavallista länsimaista ruokavaliota noudattavilla koehenkilöillä. Ero oli samaa luokkaa kuin tupakoivilla ja ei-tupakoivilla.

 

Älä siis aikaile vaan katso täältä välimerellisiä herkkuja!

 

Katso myös:

Kreikkalaisherkkuja

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Iltalehti / Duodecim

Kommentit

kommenttia