Tämän tempun avulla saat Coca-Colan tai minkä tahansa juoman muuttumaan jäähilejuomaksi kaadettaessa. Näytä tämä kavereillesi niin he saattavat hyvällä syyllä pitää koko hommaa taikuutena! Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan temppu perustuu ilmiöön nimeltä alijäähtyminen. Juoma siis viilennetään alle jäätymispisteensä siten, että neste pysyy nestemäisenä.

Nesteen muuttuminen jääksi vaatii ytimen – jotain mistä jäätymisprosessi voi alkaa. Jos tällaista ydintä ei ole, neste voi säilyä nestemäisenä lämpötilassa joka voi olla jopa -42 astetta. Tämän lämpötilan alittamisen jälkeen alkaa niinsanottu homogeeninen jäätyminen.

Siinä siis hieman taustaa ilmiöstä. Sitten itse temppuun! Ohjeet videolla ja suomennettuna alla.

  • Ravista huoneenlämpöistä virvoitusjuomapulloa kunnolla, niin että paine pullon sisällä kasvaa.
  • Laita pullo reiluksi kolmeksi tunniksi pakastimeen – videolla ohje on 3 h 15 min. Tällöin neste on jäähtynyt alle nolla-asteen, mutta ei vielä jäätynyt.
  • Avaa korkkia ja päästä vähän ilmaa pulloon. Käännä pullo ympäri ja sinulla on kokishilejuomaa pullossa!
  • Avaa korkki varovasti ja kaada alijäähtynyttä colaa lasiin. Cola muuttuu jäähilejuomaksi osuessaan lasiin! Videolla neuvotaan käyttämään pakastinkylmää lasia tai astiaa.
  • Jos kaadat alijäähtyneen juoman puhtaaseen astiaan, se ei välttämättä heti jäädy. Heitä sekaan pieni jääkide, niin jäätymisprosessi alkaa.
  • Jos kaadat alijäähtynyttä juomaa isompaan lasiin, huomaat että jäätyminen ei välttämättä etene ylhäältä alas asti. Sekoita juomaa pillillä niin koko juoma ”pirtelöityy”.

 

Lähde: Grant Thompson

Katso myös:

Kommentit

kommenttia