Tiesitkö näitä faktoja vihanneksista?

Äkkiseltään voisi ajatella, että tuore ruoka on aina kaikin tavoin parempaa: ravinteikkaampaa ja maukkaampaa. Suurimman osan aikaa näin on, mutta on myös poikkeustapauksia.

Kaupan hyllyillä olevat hedelmät ja vihannekset on yleensä poimittu raakoina. Esimerkiksi vihreä ja raaka banaani ei sisällä vielä lähellekään kaikkia niitä ravintoaineita mitä keltaisessa, kypsässä banaanissa on. Banaanin matka plantaasilta kaupan kautta kuluttajan suuhun voi kuitenkin kestää jopa viikkoja. Tässä ajassa banaani alkaa olla jo ylikypsä, jolloin se on voinut menettää jopa 50 % ravintoaineistaan.

Pakastevihannekset sen sijaan poimitaan kypsinä, ja ne pakastetaan samantien. Näin ravintoaineet jäävät vihanneksen sisälle, ja säilyvät siellä lähes ennallaan sulattamiseensa asti. Näin ollen pakastevihannekset päihittävät ylikypsät hedelmät ja vihannekset ravinteikkuudessaan. Tämä pätee erityisesti silloin, kun kyseistä vihannesta ei saa tuoreena lähialueilta.

Tutkimusten mukaan kolmen päivän säilytysajan jälkeen mm. pakasteparsakaalissa, pakastemustikoissa ja pakasteruusukaaleissa on enemmän ravintoaineita kuin tuoreena säilytetyissä verrokeissaan.

Tietenkin kaikkein ravinteikkaimmat ja maukkaimmat vihannekset saa kasvattamalla niitä omalla takapihallaan, tai ostamalla ne suoraan torilta tuoreena. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kuin kesäisin, joten pakastevihannekset ovat ravinteikkuutensa ja käytännöllisyytensä puolesta hyvä vaihtoehto.

Katso video jutun yllä!

Lähde: AsapSCIENCE

Katso myös:

Lisää AsapSCIENCE-kanavan videoita

Lisää tietoa ruokien terveellisyydestä


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia