Sillä on väliä, mitä leivän päälle sipaisee. Kovaa rasvaa sisältävät eläinperäiset voi-levitteet ovat pitemmän päälle huono vaihtoehto, sillä ne voivat tukkia suonia ja aiheuttaa kohonnutta kolesterolia. Kasvimargariineissakin saa olla tarkkana, sillä niissä on monesti palmuöljyä, joka ei ole paras vaihtoehto terveyden ja ympäristön näkökulmasta. Myöskään kookosöljyä ei suositella sen sisältämän kovan rasvan vuoksi.

Mitä kannattaa siis levittää leivälleen?

On suositeltavaa voidella leipä margariinilla. Nykyään kaupoista löytyy useita palmuöljyttömiä margariinivaihtoehtoa. Pieni määrä kookosöljyä ei ole huolestuttavaa, jos yli 70 prosenttia margariinin rasvahapoista on tyydyttymättömiä. Vaikka palmuöljy ei ole erityisen haitallista terveydelle pieninä määrinä, sen kestävän kehityksen näkökulmasta käyttöä kannattaa harkita tarkkaan.

On suositeltavaa kiinnittää huomiota levitteen sisältämän rasvan laatuun. Tyydyttyneiden rasvahappojen määrä jaetaan margariinin kokonaisrasvamäärällä, jolloin saadaan suhdeluku. Tavoitteena on, että tyydyttymättömiä rasvahappoja olisi vähintään 70 prosenttia. Esimerkiksi 16 g/100 g tyydyttyneitä rasvahappoja ja 60 g/100 g kokonaisrasvaa antaisi suhteen 26,7 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja ja 73,3 prosenttia tyydyttymättömiä rasvahappoja. Tämä suhde on hyväksyttävä, sillä raja-arvona voidaan pitää 70 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että levitteessä tulisi olla riittävästi pehmeää rasvaa.

Leivälle voi myös käyttää muita pehmeän rasvan lähteitä. Yksi vaihtoehto on hummus, joka valmistetaan juoksevasta öljystä, seesaminsiemenistä ja kikherneistä. Tämä on terveyden näkökulmasta erittäin hyvä valinta.

Toinen vaihtoehto on käyttää vegaanista majoneesia. Siinä ei ole kananmunan keltuaista, vaan kaikki rasva tulee kasviöljystä. Markkinoilla on myös maustettuja levitteitä, jotka muistuttavat majoneesia tai aiolia ja joissa rasvahappokoostumus on erinomainen. Näitä kannattaa kokeilla, jos mausteet sopivat omaan makuun.

Lähde: apu.fi

Kuva: Taken Pixabaystä

Jaa tieto parhaasta levitteestä myös kavereillesi, jotka haluavat pitää itsestään huolta!