Mikä on hiton painava, vihreä ja munan muotoinen: Big Green Egg – grillien jättiläinen. Kun tämä paketti pärähtää pihaan, kannattaa olla lähellä. Siirtäminen onnistuu esim. kuormalavalla. Naapuria tai ystävää kannattaa nyt käyttää ehdottomasti hyväksi, lupaamalla vaikka kunnon grillisafkat. Itse käytin apuna vaimoa. Big Green Egg saa suosituksia ja kohtalaisia kehuja kaikilta. Kohta minultakin. Aluksi hieman enemmän ”isosta munasta”.

button-2

 

Tässä on laitettu samaan grilliin kaikki hyvät asiat. Idea on saanut alkunsa Aasiassa käytetyistä puu-uuneista ja olisko muotoon taas vaikuttanut NASA:n insinöörit tai luova suunnittelija. Muotoon varmasti liittyy yksi tärkeä BGE:n ominaisuus, ilma kiertää tasaisesti ja jakaa lämmön grillissä oikein. Lämpömittarin tarkkuus on huippuluokkaa ja muutaman kerran käytön jälkeen hiffaa ylä- ja alaluukkujen asennon ja homma hoituu vielä paremmin sekä tarkemmissa lämpötiloissa.

 

Jo pakkaus on painava myös laadultaan. Jokainen osa on pakattu kunnolla suojaten ja ohjeet ovat erittäin selkeät, jokaisen ymmärettävissä. Tässä ei allekirjoittaneelle tullut yhtään virheliikettä. Panta munan ympärillä kannattaa kiristää aivan viimeiseksi. Ei muuta kerrottavaa. Big Green Egg on kohtalaisen vauhdikkaasti pystyssä. Tässä mallissa on vielä neljällä pyörällä varustettu jalusta, eli liikkuu terassilla kevyesti. Kun painoa on kuitenki n. 100 kiloa, sen on mentäväkin näin. Kevyemmät mallitkin painavat jonkin verran, joten tukeva alusta on paikallaan.

 

Pinnassa on vihreän värin alla NASA:n kehittelemä keramiikka millä on loistava eristävä ominaisuus sekä kestää erittäin korkeita lämpötiloja sekä lämmön vaihteluita. Joten kova lupaus on elinikäinen takuu, niin materiaalien kuin rakenteidenkin osalta. Joten kun Big Green Egg pysyy tukevasti pystyssä eikä pääse putoamaan tai kaatumaan, grilli on ikuinen.

 

Hiilen kulutus on todella pientä. Yhdellä lataukselle voi heti käytön jälkeen luukut sulkemalla grillata noin 4 kertaa, jopa enemmän. ”Iso muna” tuottaa  keramiikan ansiosta tehokkaasti lämpöä. Kokemusta ei vielä ole pakkasesta ja Big Green Egg:in käyttäjät ovat kehuneet sen soveltuvan täydellisesti myös talvikäyttöön, pitää kuulemma lämmön erinomaisesti silloinkin.

 

WP_20150602_15_58_25_Pro

 

Käyttö on moninaista. Se on samalla uuni, laadukas grilli, savustin ja niin edelleen. Kun haluat valmistaaa ruokaa alemmillla lämpötiloilla, esimerkiksi hauduttamalla sekin onnistuu. ConvEGGtor on lisävaruste uunitoiminnalle.Kokeilin reilua Grillikaupan Pizza Stonea vastaavaan tarkoitukseen. Se jätti hyvin reunoille tilaa ja melkein ajoi saman asian. Sain luukkuja säätelemällä pitkään asteita noin 90 pintaan. Ainoa ero ConvEGGtor:iin on se loppuun asti ajateltu ilman ja lämpötilan kierto. Mutta ehkäpä se alkuperäinen lisävaruste kuuluu kuitenkin ”täytyy hankkia” -kategoriaan. Ja vielä pieni pointti, pizzakivi sopii myös leivonnaisten paistamiseen. Tämäkin on tietenkin alkuperäisissä lisävarusteissa.

 

Käyttö on helppoa. Ehdottomasti kannattaa käyttää orgaanista BGE:hen valmistajan suosittelemaa hiiltä ja sytytyspaloja. Kuten manuaaleissakin kehoitetaan paras palo saadaan sytytyspaloilla kolmeen kulmaan laitettuna. Luukut auki ja reilu läpiveto, tuuletus. Hiilet syttyvät hienosti ja tasaisesti. Luukkuja pienemmälle kunnes lämpötila alkaa olla plus 100 astetta. Suorita kuitenkin aina se esipoltto ja harjoittele luukkujen asentoja samalla.

 

button-3

 

Valmistin mm. sokeroituja broilerinuijia ja sain täydellisen värin ja pinnan. Broileri tarvitsee aikaa myös grillissä kypsentymiseen. Keitin marinadiliemessä pannulla ensin ja hiilostin ritilän päällä värin pintaan. Big Green Egg on varustettu jykevällä valurautaritilällä. Lisäksi on esimerkiksi makkaroita, kasviksia tai kalaa varten kevyempi ritilä. Makkaroita oli kiva käännellä kunnon hiiligrillissä. Loistavaa loppuun asti mietittyä on myös lisävaruste. Kunnollinen jämäkkä kahva, millä kuuma ritilä liikkuu grillistä turvallisesti.

 

On se komea. Pienellä harjoittelulla onnistuu grillin metkut helposti. Ja tässä on oikeasti fiilistä kun alkaa safkaa tällä valmistamaan. Siinä pitääkin olla kaikenlaisia riittejä mukana. Ei siis kiireisen ihmisen hommia. Siihen on olemassa aivan hyviä kaasugrillejä. Hinta monesti hirvittää. Ikuinen takuu poistaa sen, koska on varmasti viimeinen grilli minkä pihallesi hankit.

 

Plussat ja miinukset. Hankintahinta saattaa kirpaista, mutta kannattaa laskea hieman pidemmälle. Ikuinen takuu ja oikein käytettynä tulee edulliseksi hankkia. Nopeasti oppii säädöt ilmanvaihtoon ja grillin lämpötiloihin. On se ”muna” upea vaikka aluksi hieman saattaa hirvittää ulkomuoto. Plussaa myös käytettävyydestä, kuinka monta asiaa on samassa paketissa. Todellinen katseenvangitsija puutarhassa tai terassilla, kun oikea paikka löytyy. Tässä on + – merkille laitettava myös se edellä mainittu ”riitti”, mieli lepää ja arjen huolet häviää kun alkaa touhuamaan tämän kanssa. Miinukset, mitä ne on? Jos oikein haetaan kaukaa niin on tämä vaarallinen kaataa varpaille.

 

button-3

 

WP_20150531_20_39_07_Pro

 

Yllä oleva kuvan annos on vlamistettu Big Green Egg -grillillä. Tsekkaa resepti: TÄSTÄ

 

Tutustu ja tilaa Big Green Egg itsellesi: TÄSTÄ

Teksti ja kuvat: Timo Sankala / Habanero Kitchen

 

Kommentit

kommenttia