HS vertailu: Eineslihapullissa huimia eroja – lihapitoisuus välillä 0% – 91%

 

Helsingin Sanomat vertaili valmislihapullien lihapitoisuuksia. Tulokset ovat varsin hämmentäviä kaupan omien merkkien ja ns. merkkituotteiden välillä: Esimerkiksi X-tra lihapullissa oli kolminkertainen lihapitoisuus (60%) Atrian pyöryköihin (19%) verrattuna, mutta kilohinta oli silti halvempi: X-tra pullat maksoivat 3,95e/kg ja Atrian pullat 5,42 e/kg.

Helsingin Sanomien haastattelema kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Marikka Marniemi kommentoi tuloksia toteamalla, että tuotteiden laadussa on usein paljon eroa, vaikka hinta ei eroaisikaan oleellisesti. Marniemi kehottaakin kuluttajia menemään kauppaan ja tutkimaan tuoteselosteita tarkemmin.

 

Koneellinen erottelu teki lihapyöryköistä 0-prosenttisia pyöryköitä

Vertailun häntäpäähän sijoittuneet K-menu pyörykät herättivät jo keväällä pienimuotoisen kohun, kun Kesko joutui ottamaan nettisivuiltaan ”lihapyörykät” -sanasta liha-etuliitteen pois. Kuitenkin K-menun pyöryköissä on 42 % koneellisesti eroteltua broilerinlihaa ja 10 % koneellisesti eroteltua sianlihaa. Koneellinen erottelu tarkoittaa menetelmää, jossa liha erotetaan luista painamalla sitä metallilevyjä vasten, jolloin tuloksena on eräänlaista karkeaa jauhelihaa. Näin valmistettua jauhelihaa ei kuitenkaan lain mukaan saa kutsua lihaksi, jolloin sitä ei voida myöskään laskea mukaan lihapitoisuuteen.

 

Vertailun voittajaksi päätyi Snellmann Kokkikartanon Oikeat lihapullat 91 prosentin lihapitoisuudellaan. Kakkoseksi tulivat Kivikylän palvarin pyörykät (lihapitoisuus 88%). Häntäpäähän jäivät jo aiemmin mainitut K-menu-pyörykät, joiden lihapitoisuus on pyöreät 0%. Katso koko vertailu HS:n sivuilta.

 

 

Katso myös:

Herkkuja lihapullista

 

 

Lähde: HS