Oletko kuullut 80-20 -dieetistä, joka on villinnyt myös monia julkkiksia maailmalla?

Oikeastaan kyse ei ole pelkästään dieetistä, vaan lähes kaikenkattavasta elämänfilosofiasta. Ruokavalion osalta kyse on siitä, että 80 % aterioista tulisi olla terveellisiä, ja 20 % voi olla sitä mitä mieli sattuu milloinkin tekemään. Herkuttelu on siis sallittu!

Jos et vielä vakuuttunut, niin tässä seitsemän syytä kokeilla 80-20 -periaatetta omassakin elämässäsi:

1. Salli itsellesi herkuttelu silloin tällöin – onnistut paremmin

Jos yrität pidättäytyä arkisista herkuista täysin, kiusaat vain itseäsi ja saatat jossain vaiheessa menettää kontrollisi täysin – tuloksena kilokaupalla ahmittua suklaata ja perunalastuja. On siis parempi sallia itselleen syntisiäkin nautintoja joskus, kunhan 80 % ajasta syöt terveellisesti.

2. Voit soveltaa sääntöä myös liikuntaan

Kannattaa pyrkiä liikkumaan vähintään 80%:na päivistä. Sääntö antaa joustoa: Jos tänään ei kerta kaikkiaan viitsinyt lähteä lenkille, niin voit ottaa vahingon takaisin huomenna. Käytännössä voit siis loikoilla vapaasti noin puolitoistapäivää joka viikko.

3. Helppo muistaa

80-20 -suhdeluku on helppo muistaa, joten sitä on myös helppo toteuttaa. Voit yksinkertaistaa asioita vieläkin enemmän kysymällä itseltäsi joka päivä: ”Ovatko tänään tekemäni valinnat pääosin terveellisiä?”

4. Kyse on elämäntapasäännöstä, ei ”dieetistä”

Dieetit tulevat ja menevät, 80-20 -sääntö pysyy. Kyse ei ole dieetistä jolla ”ollaan” tai ”ei olla”, vaan yksinkertaisesta elämänfilosofiasta: Pääosan päivittäisistä valinnoista tulisi olla terveellisiä.

5. Sinun ei odoteta olevan täydellinen

”Söin salaattia lounaaksi, olen juonut paljon vettä tänään ja askelmittarin mukaan olen kävellyt jo 10 000 askelta. Voin siis ihan hyvin syödä tätä työkaverin tarjoamaa syntymäpäiväkakkua”

Kaiken ei tarvitse olla koko ajan täydellistä, kunhan terveellisiä valintoja on enemmän kuin epäterveellisiä.

6. Säästät kallisarvoista aikaasi

Monet dieetit edellyttävät jokaisen ruokailukerran tarkkaa tilastointia tai jatkuvaa vaa’alla käyntiä. Tällaiset vaatimukset vievät yllättävän paljon aikaasi. 80-20 -periaate ei vaadi sinulta paljoa ajankäytöllisesti – kunhan tunnistat että pääosa valinnoistasi on terveellisiä.

7. Se toimii

80-20 -periaate on niin simppeli että se ei voi olla toimimatta: Jos syöt pääosin terveellisesti ja liikut lähes joka päivä, niin et voi epäonnistua.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja

Lähde: Huffington Post / HS

Kommentit

kommenttia