Vehnän ja monen muun tavallisen viljan sisältämä gluteeni on paljon esillä.

Keliaakikoiden lisäksi myös perusterveet ihmiset ovat alkaneet vältellä sitä. Välttelylle onkin monta hyvää syytä – tässä niistä seitsemän.

1. Keliakia yleistyy – ja useimmat eivät tiedä sairastavansa sitä

Keliakia on gluteeniherkkyyden vakavin muoto. Keliaakikot saavat vakavia vatsaoireita ja pitkään kestävää heikotusta syötyään pienenkin määrän gluteenia sisältävää viljaa. Arviolta 1 % väestöstä sairastaa keliakiaa, mutta erään tutkimuksen mukaan näistä ihmisistä jopa 80 % sairastaa sitä tietämättään!

2. Gluteeniherkkyys on huomattavan yleistä

Vaikka keliakia on kohtalaisen harvinainen sairaus, gluteeniherkkyyttä esiintyy huomattavan monella kansalaisella – eräiden tutkimusten mukaan jopa 6 – 8 %:lla väestöstä. Gluteeniherkkyyttä on kuitenkin vaikeaa diagnosoida, koska sen oireet voivat olla moninaisia. Jos keliakiatestit ovat kohdallasi negatiiviset, mutta kärsit edelleen mahaoireista, kannattaa kokeilla jättää gluteeni pois muutaman viikon ajaksi ja katsoa huomaatko eroa.

3. Terveetkin ihmiset saattavat kärsiä gluteenista

Tutkimusten mukaan gluteeni aiheuttaa ongelmia myös muissa kuin gluteeniherkissä – etenkin ihmisissä jotka kärsivät ärtyneen suolen oireyhtymästä. Myös monet perusterveet ihmiset ovat kokeneet saavansa helpotusta moniin oireisiinsa jätettyään gluteenin, mutta tieteellisiä tutkimuksia perusterveiden ihmisten gluteeniherkkyydestä on vielä niukalti.

4. Yhteys vakavaan ALS-tautiin

Tuoreiden tutkimusten mukaan lihasrappeumasairaus ALS:llä ja gluteeniherkkyydellä voi olla yhteys. Gluteeniherkillä on siis erityinen syy välttää gluteenia – mahdollisten vatsanväänteiden lisäksi. Tutkimuksista on uutisoinut Iltalehti.

5. Gluteenilla ja aivoterveydellä myös yhteys

Eräiden tutkimusten mukaan gluteeniton ruokavalio vähentää tiettyjen aivoperäisten sairauksien oireita. Tällaisia sairauksia ovat mm. skitsofrenia (1), epilepsia (2) ja autismi (3).

6. Vehnän gluteeni saattaa olla addiktoivaa

Hampurilaiset, donitsit ja croissantit aiheuttavat monissa hallitsemattomia himoja – näitä herkkuja on pakko saada! Syypää ei välttämättä ole pelkästään sokeri ja rasva, vaan edellämainituissa vehnäherkuissa piilevä gluteeni. Erään tutkimuksen mukaan gluteeni aktivoi huumausaine opioidille aktiivisia reseptoreita aivoissa.

7. Voi altistaa diabetekselle ja MS-taudille

Gluteeni ei tee tuhojaan vain suolistossa, vaan sillä näyttää olevan vaikutusta myös moniin muihin kehon tärkeisiin elimiin. Gluteenilla on useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteys tiettyihin autoimmuunisairauksiin, kuten ykköstyypin diabetekseen ja MS-tautiin.

 

Katso myös:
Gluteenittomia herkkuja ja lisää gluteenitietoutta
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähteet: Authority Nutrition / Iltalehti

Kommentit

kommenttia