Eniten riippuvuutta aiheuttavien aineiden joukossa on kaksi tuttua tuotetta.

Tälle listalle on kerätty maailman koukuttavimmat aineet. Huumausaineet aiheuttavat yleensä riippuvuutta, joka kuitenkin vaihtelee eri henkilöiden kohdalla.

Tutkijat kuitenkin saivat selville, mitkä aineet ovat yleisesti kaikista eniten riippuvuutta aiheuttavia.

1. Heroiini

Heroiini metabolisoituu morfiiniksi, jonka vuoksi se lievittää kivun tunnetta jo pieninä määrinä nautittuna. Heroiini on kuitenkin kaksi kertaa morfiinia voimakkaampaa ja se saa aikaan vahvan euforian tunteen, johon jää helposti koukkuun.

2. Kokaiini

Kokaiini stimuloi vahvasti keskushermostoa, jonka vuoksi sitä käytetään päihteenä. Kokaiini piristää, vähentää näläntunnetta ja antaa euforisen hyvänolontunteen. Eläimille tehdyissä kokeissa huomattiin, että kokaiini on niin koukuttavaa, että eläimet saattoivat valita kokaiinin ruoan sijasta, vaikka ne olisivat kuolemaisillaan nälkään.

3. Nikotiini

Nikotiini on voimakas nikotiinireseptoreita stimuloiva parasympatomimeetti, ja sitä käytetään päihteenä, hyönteismyrkkynä sekä oksennuslääkkeenä. Tupakan kautta saatu nikotiini imeytyy jo kymmenen sekunnin sisällä elimistöön. Tupakasta saatu hyvänolontunne katoaa nopeasti, jonka vuoksi tutkijat uskovat, että tupakointiin jää helposti koukkuun.

4. Barbituraatit (rahoittava vaikutus, unilääke)

Barbituraattien käyttö on viime vuosina vähentynyt lähes olemattomiin niiden yliannostukseen liittyvän kuolemanriskin vuoksi. Barbituraatteja saa Suomessa nykyään vain Lääkehallinnon erikoisresepteillä. Vähäisinä annoksina nautittuina lääkkeet antavat euforisen hyvänolontunteen, jonka vuoksi ne ovat erittäin koukuttavia.

5. Alkoholi

Alkoholijuomissa oleva etanoli toimii päihteenä, jolla on keskushermostoa lamauttava vaikutus. Alkoholi hidastaa ajattelua, sydämen sykettä ja hengitystä, jonka vuoksi se rentouttaa oloa. Alkoholi saa myös aikaan hyvänolontunteen, joka koukuttaa. Pitkään jatkunut alkoholin liikakulutus muuttaa aivoja.

Lähde: businessinsider.com