Ruoan valmistusketju pellolta pöytään on pitkä ja kuoppainen. Suurilta skandaaleiltakaan ei voi aina välttyä, kuten oheisesta videosta voi nähdä. Joskus skandaalit ovat tahallisen juonittelun tulosta, joskus puhtaita vahinkoja. Videon on tuottanut alltime10s, ja suomennos pääpointeista löytyy alta.

  1. Banaaniyhtiö Chiquita maksoi puolisotilaalliselle AUC-järjestölle suojelurahaa banaanikuljetustensa turvaamisesta Kolumbiassa. USA pitää AUC:tä terroristijärjestönä.
  2. Coca-Cola Company lahjoi natsijohtajia, jotta Coca-Colaa olisi saatu vietyä 30- ja 40-luvuilla Saksaan. Koska tämä ei onnistunut, Coca-Cola Company kehitti appelsiinilimonadi Fantan Natsi-Saksan markkinoille.
  3. Kiinalaisyhtiö lisäsi maitotuotteidensa proteiinipitoisuutta melamiinilla. Tämän vuoksi ainakin kuusi lasta kuoli ja 300 000 sai munuaisvaurioita.
  4. Yhdysvaltalainen kaurapuurovalmistaja Quaker Oats teki ihmiskokeita 40- ja 50-luvulla. He syöttivät tietämättömille lapsille radioaktiivista kaurapuuroa psykiatrisissa sairaaloissa.
  5. Beech-nut Nutrition -nimisen yhtiön vauvoille tarkoitettua omenamehua tutkittiin, ja sen todettiin sisältävän 0% omenaa. Kyseistä mehua markkinoitiin 100% omenasta tehtynä.
  6. Kiinalaisviranomaiset takavarikoivat vuonna 2013 yli 18 000 kuutiometrin verran laitonta lihaa. Rikollisliiga oli myynyt rotan- ja minkinlihaa lampaanlihana.
  7. Coca-Cola Companyn pullovesimerkki Dasani paljastui lähdeveden sijaan hanavedeksi. Muovisista juomapulloista on myös löydetty syöpää aiheuttavaa bromaattia.
  8. Amerikkalaisessa Jack in the Box -hampurilaisketjussa oli laaja E.coli -bakteeriepidemia. Neljä lasta kuoli ja 178 sai aivo- ja munuaisvaurioita. Bakteeria todettiin Monster Burger -nimisessä hampurilaisessa. Monsterburgeria myytiin sloganilla ”Niin hyvää että pelottaa”.
  9. McDonald’s väittää, että ketjun ranskanperunat paistetaan kasviöljyssä. He joutuivat kuitenkin maksamaan 10 miljoonaa dollaria Hindujärjestöille, kun paljastui että seoksessa on paistirasvaa.
  10. Kangrun -niminen kiinalaisyhtiö tienasi 10 miljoonaa dollaria ruokaöljyllä, joka oli tehty ketunturkkiöljystä, kanan nahkasta ja sian sisäelimistä. 16 yhtiön henkilöä tuomittiin.

 

Katso lisää mielenkiintoisia ruokafaktalistauksia täältä.