Juotko kahvia tai teetä lentojen aikana? Siinä tapauksessa kannattaa lukea tutkimus, joka koskee lentokoneiden vesijohtovettä.

Kello on 6 aamulla ja olet ollut hereillä jo kahden tunnin ajan. Sinulla ei ollut aikaa juoda kahvia tai syödä aamiaista ja olet jo menossa turvatarkastukseen. Tämän seurauksena päädyt ottamaan ruokaa lentokoneessa ja kupillisen kahvia tai teetä. Kuulostaako tutulta?

Ilmainen kahvi kuulostaa hyvältä ajatukselta, mutta Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluyhditys EPA:n mukaan tämä ei välttämättä ole kaikista terveellisin ratkaisu. Miksi? Koska lennoilla tarjotun kahvin ja teen valmistuksessa on käytetty lentokoneen vesijohtovettä.

Lentokoneiden vesijohtovesi ei ole  hyväksi kehollesi

EPA julkaisi vuonna 2004 tutkimuksen, jossa oltiin testattu 158 matkustajakoneen vesijohtovettä. Testissä 13% koneista ei läpäissyt EPA:n standardeja. Toisin sanoen joissakin koneissa oli saastunutta vettä. Kyseisistä lentokoneista löydettiin muun muassa koliformisia bakteereja ja jopa E. coli bakteereja.

Lentoyhtiöt tarjoavat lennoillaan vettä, vaikka se ei aina ole niin puhdasta kuin pitäisi. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan bakteerit siirtyivät lentokoneeseen yleensä vettä kuljettavista tankkiautoista.

Joten onko vesi juotavaa? Vastaus on: ehkä.

Emme tiedä, millainen tilanne on Suomessa, mutta suosittelemme olemaan varovaisia erityisesti ulkomailla matkustaessa. 

Jaa tieto myös ystävillesi! 

Lähde: foodbeast.com