Kotona tapahtuvaa ruokailemista ja ruoanlaittoa on jo jonkin aikaa suitsutettu. Sitä pidetään terveellisen ja tasapainoisen arjen kulmakivenä.

Tutkimus uitenkin kyseenalaistaa edellä kuvatun näkemyksen: Tulosten mukaan keski-ikäiset naiset kärsivät metabolisesta oireyhtymästä sitä todennäköisemmin mitä pidempään he viettävät aikaa keittiössä ruokaa laittaen. Metabolinen oireyhtymä altistaa mm. diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimustuloksista ei kuitenkaan kannata vetää nopeita johtopäätöksiä. Tutkija Bradley Appelhans sanoo, että tulokset voivat selittyä sillä että tutkimusaineistossa olivat mukana myös innokkaat leipurit, joista monet paistavat paljon kuppikakkuja, brownieita, piirakoita ja muita erittäin makeita leivoksia. Tutkimusaineistossa ei siis oltu eroteltu sitä mitä aineiston naiset kokkasivat.

Oikeammat johtopäätökset

Mitä johtopäätöksiä tutkimustuloksista sitten uskaltaa vetää? Appelhansin mukaan tuloksia ei kannata tulkita niin että ruoanlaittamista kotona tulisi välttää. Tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota siihen millaisia ruokia kotona valmistetaan ja millaisia viestejä suurelle yleisölle halutaan välittää ruoanlaittamisesta.

Tutkimustulosten pääteesi onkin, että julkisen vallan terveysviestinnässä tulisi kiinnittää enemmän huomiota ruoanlaiton laatuun – ei pelkkään määrään, Appelhans sanoo.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: NPR, Science Direct