Aivomme ovat kehittyneet aikana jolloin energiapitoiset ruoat olivat harvinaista herkkua.

Ei siis ole suinkaan ihme että Big Macin näkeminen saa monen sylkirauhaset vauhkoiksi – onhan maailman kuuluisimmassa kerroshampurilaisessa energiaa niin nopeina hiilihydraatteina kuin tirisevänä rasvanakin.

509 kilokaloria sisältävän Big Macin mussuttaminen kuitenkin aiheuttaa kehossamme varsin yllättäviä asioita, joista suuri osa ei ole suinkaan hyväksi kropallemme pitkällä tähtäimellä.

Kymmenen minuuttia Big Macin syömisen jälkeen

Aivoissa alkaa erittyä hyvänolonhormoni dopamiinia. Hampurilaisen hiilihydraatit ja rasva aktivoivat aivoissa samoja hyvänolon keskuksia kuin kokaiini ja muut huumeet. Tästä syystä monet myös addiktoituvat roskaruokaan.

20 minuuttia Big Macin syömisen jälkeen

Tiesitkö että elimistö käsittelee valkoista vehnäjauhoa kuin sokeria? 20 minuuttia hampurilaisen syömisen jälkeen hampurilaisen sokerit ja hiilihydraatit stimuloivat serotoniinin tuotantoa aivoissa, mikä vahvistaa niiden addiktoivaa luonnetta.

30 minuuttia Big Macin syömisen jälkeen

Yksi Big Mac annos sisältää jopa 2 300 milligrammaa suolaa. Big Macin sisältämä suola huijaa kehoasi: se saa aikaan hetkellisen nestehukan, jonka aivot tulkitsevat herkästi näläntunteeksi. Ilmiö selittää sen miksi puolen tunnin päästä Big Macin syömisestä monia alkaa uudelleen hiukoa – ”josko sitä vetäisi vielä toisen setin?”

Liiallisella suolansaannilla on myös haitallisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä: Suola rasittaa munuaisiasi ja pakottaa sydämen työskentelemään entistä kovemmin saadakseen veren kiertämään suonissasi. Liiallinen suolankäyttö voikin lopulta johtaa vakaviin sydän- ja verisuonitauteihin.

40 minuuttia Big Macin syömisen jälkeen

Onko edelleen hampurilaisennälkä? Se voi johtua siitä että Big Mac on saanut verensokerisi ja insuliiniä erittävän haimasi täysin sekaisin: Ensin sämpylöissä olevat nopeat hiilihydraatit nostivat verensokerin taivaisiin, minkä jälkeen ne tulivatkin rytinällä alas. Olosi on voipunut ja jälleen nälkäinen.

Tunti Big Macin syömisen jälkeen

Kroppasi on vasta aloittanut pitkällisen prosessin, jossa Big Mac pilkotaan elimistöä hyödyttäviin osasiin: aminohapoiksi, lipideiksi ynnä muiksi käyttökelpoisiksi ainesosiksi. Tavallisen, terveellisen aterian sulattamiseen ja prosessointiin kuluu elimistöltä tyypillisesti 24 – 48 tuntia. Big Macin kohdalla saatetaan puhua jopa kolmesta päivästä.

Erityisen hankala ainesosa Big Macissa ovat transrasvat, joiden sulatteluun saattaa kulua joidenkin arvioiden mukaan jopa 51 päivää! Transrasvojen on tutkimuksissa todettu aiheuttavan mm. syöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja.

 

Jos siis tykkäät Big Maceista niin ei hätää – satunnaiset herkuttelut ovat ihan ok. Muista kuitenkin kohtuus – ja muista pitää ruokavaliosi monipuolisena! Täältä löydät terveellisempiä ruokavaihtoehtoja arkeen ja juhlaan.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Body and Soul

Kommentit

kommenttia