Philipsin tuore Ravintola Oma Koti –tutkimus selvitti suomalaisten kotikokkailijoiden profiileja ja mieltymyksiä. Tutkimus osoittaa, että ajankäyttöön ja terveellisyyteen liittyvät seikat ovat keskeisessä asemassa arjen ruokailuja suunniteltaessa.

Vaikka ruoanlaiton trendi ja kiinnostus kotikokkailuun on kasvanut viime vuosina vauhdilla, arvostaa suomalainen ruoanlaitossa silti ensisijaisesti nopeutta ja helppoutta. Joka neljäs sanoo valmistavansa arjessa pääasiallisesti helposti ja nopeasti syntyviä ruokia. Ruoanlaiton sutjakkuutta arvostavat erityisesti ruuhkavuosiaan elävät 30–49-vuotiaat. Huomionarvoista tuloksissa on myös se, että naiset luokittelevat itsensä ruoanlaittajina miehiä useammin nopean ja helpon ystäviksi kun taas miehet määrittelevät itsensä enemmänkin keittiöiden ”iloisiksi amatööreiksi”. Nopeuden ja helppouden arvostus heijastuu kotikeittiöissä siten, että keittiökoneita käytetään monipuolisesti ajan säästämiseen ja työvaiheiden helpottamiseksi. Tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä käyttää keittiön pienkoneita helpottaakseen ja nopeuttaakseen ruoanlaittoa.

Toinen selkeä arvostuksen kohde suomalaisessa kotikeittiössä on terveellisyys. Joka viides vastaajista korostaa terveellisyyttä ruoanlaiton ohjenuoranaan. Terveellisyyden suosiminen korostuu erityisesti naisten ja vanhemman ikäluokan keskuudessa. Terveellisyys näkyy kotikeittiöissä muun muassa siten, että ruoka valmistetaan itse alusta lähtien tuoreista ja terveellisistä raaka-aineista. Erilaisten mehukoneiden, blendereiden ja muiden samantyyppisten keittiökoneiden nähdään kasvattavan suosiotaan ihmisten halutessa valmistaa nopeita terveysruokia ja –juomia, kuten kotitekoisia hedelmämehuja ja smoothieita.

 

Lähde: Philips Ravintola Oma Koti –tutkimus