Monet meistä käyttävät energiajuomia piristeenä, mutta emme kunnolla tiedosta, kuinka haitallisia ne voivat todellisuudessa olla

Valitettava tapaus herätti keskustelua energiajuomista, kun yhdysvaltalainen nuorukainen menehtyi sydänkohtaukseen, juotuaan lyhyessä ajassa runsaasti kofeiinia sisältäviä juomia. Kofeiinia lisätään moniin juomiin ja elintarvikkeisiin, joten kulutamme sitä huomaamatta suuria määriä.

woman pouring coffee pot into a coffee mug in the kitchen.

Kofeiini on yhdiste, joka stimuloi keskushermostoa ja saa näin aikaiseksi piristävän vaikutuksen. Kun kofeiinia käyttää suuria määriä lyhyessä ajassa, kofeiinimyrkytys on mahdollinen. Varsinkin lapset ja nuoret saavat kofeiinista suurempia haittoja kuin aikuiset, sillä kofeiinin vaikutukset riippuvat ihmisen koosta.

Energiajuomat ovat nykyisin suurimpia kofeiinimyrkytyksen aiheuttajia, mutta muutkin virvoitusjuomat – etenkin kolajuomat sisältävät suuria määriä kofeiinia. Yksi kahvikupillinen sisältää noin 63 mg kofeiinia. 1,5 litran kolapullo puolestaan 195 mg.

Tiesitkö, että 100g suklaata sisältää 38 mg kofeiinia?

Tiestikö, että 100 grammaa suklaata sisältää 38 mg kofeiinia?

Kofeiinin haittavaikutuksia alkaa esiintymään silloin, kun sen pitoisuus veressä nousee suureksi. Tämän takia tiheästi nautitut kofeiinipitoiset juomat ovat vaarallisia. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat sydämen tykytys, vapina ja levottomuus.

Myrkytyksen oireita, kuten pahoinvointia ja voimakasta vapinaa alkaa esiintymään yleensä kun kofeiinipitoisuus veressä on 300-400 mg, riippuen henkilön painosta.

can soda drink straw

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät muita piristeitä, joista osa on valmistettu keinotekoisesti. Nämä aineet yhdessä voivat aiheuttaa elimistölle suurta rasitusta useasti nautittuna.

Lääkärit ympäri maailmaa kehoittavat kiinnittämään huomiota nuorten energiajuomien kulutukseen, jotta näin ikäviltä tapauksilta vältyttäisiin jatkossa.

Jaa tämä artikkeli ystävillesi, jotka nauttivat usein energiajuomia ja muita kofeiinivalmisteita.

Lähteet: Duodecim.fi , Yle.fi