Jotta joulukinkusta tulee täydellistä, tulee jäinen kinkku laittaa nyt sulamaan jääkaappiin. Näillä ohjeilla ei voi mennä pieleen!

Kinkku paistetaan perinteisesti aattoa vastaavana yönä. Toiset ovat jo virittäytyneet joulutunnelmaan paistamalla ”harjoituskinkun” hyvissä ajoin ennen aattoa.

Jotta jouluaattona kinkku ei tuota pettymystä, seuraa tarkkaan näitä ohjeita:

1. Sulata pakastettu kinkku. Pakastekinkku tulee sulattaa jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa. Huoneenlämmössä se voi sulaa päältä liian nopeasti ja jäädä sisältä jäiseksi. Noin kuuden kilon kinkku sulaa jääkaapissa 2-3 päivässä.

2. Kinkku on valmis uuniin, kun sisälämpötila on +10-12 astetta. Poista liha pakkauksesta ja huuhtele kinkku nopeasti kylmällä vedellä. Jätä verkko paikalleen, sillä verkko pitää kinkun ryhdikkäänä paiston aikana.

2. Kinkun voi paistaa paistopussissa tai laittaa sellaisenaan uuniritilälle. Paistopussissa kinkun pinnasta tulee pehmeä ja lihasneste jää pussiin. Nesteen voi käyttää kastikkeeseen tai hyödyntää muussa ruuanlaitossa. Ilman pussia pinnasta tulee rapean napakka. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos käytät paistopussia, työnnä mittari pussin läpi.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin ja laita ritilän alle uunipannu, jossa on pari desiä vettä. Vesi tuo uuniin kosteutta ja pannu kerää lihasnesteen ja rasvan ilman käryä. Työnnä kinkku uuniin niin, että mittarin näkee uunin luukusta.

4. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia alenna lämpö 125 asteeseen. Paista kinkkua, kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Kun sisälämpö on 82 astetta, kinkusta tulee murea. Paistoaika on noin tunti kiloa kohden. Anna kypsän kinkun vetäytyä folioon tai voipaperiin käärittynä puoli tuntia. Kinkku kypsyy vielä vetäytymisen aikana.

5. Viimeistele kinkku kuorruttamalla. Perinteinen kuorrutus syntyy sinapista, korppujauhoista ja kokonaisista neilikoista. Poista verkko ja nahka sekä suurin osa silavasta ennen kuorrutteen levittämistä. Paista kuorrutettua kinkkua 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin.

Huom! Muistathan, että kinkun rasvat eivät kuulu viemäriin!

Jaa ohjeet kinkunystävälle!